Svenska Rallyt till Umeå

Kampen är avgjord om värdskap för jättearrangemanget Svenska Rallyt. Den gemensamma satsningen från Luleå, Boden, Kalix och Piteå lyckades inte locka mästerskapet hela vägen upp till Norrbotten.

Svenska Rallyt är den enda vinterdeltävlingen i världsmästerskapet FIA World Rally Championship. Tävlingen har traditionellt hållits i Värmland, men då de värmländska skogarna inte längre garanterar snö har Svenska Rallyt riktat blicken längre norrut.

Trots Norrbottens goda förutsättningar valde Svenska Rallyt Umeå som ny värd för mästerskapet. De är de snöfattiga vintrarna i Värmland som har tvingat arrangemanget längre norrut.

Trots de fyra kommunernas gemensamma satsning på värdskap av tävlingarna föll alltså valet till slut på Umeå.

– Tråkigt, men största besvikelsen är nog i Värmland som arrangerat detta i 50 år, tror Fredrik Hansson (S), Luleås vice kommunalråd.

Fredrik Hansson är en av de som i över ett års tid arbetet med att lägga fram Norrbottensalternativet som det allra bästa när det stod klart att Svenska Rallyt behövde flytta norrut. Tillsammans med Piteå, Kalix och Boden har Luleå kommun försökt övertyga Rally Sweden och internationella bilsportförbundet om saken.

– Beskedet om att arrangemanget går till Umeå kom via mejl igår. Vi ska ta upp det på nästa styrelsemöte, och gå igenom beslutet mer detaljerat, säger Fredrik Hansson.

Motiv till beslut

I pressmeddelandet skriver Svenska rallyts vd Glenn Olsson att Umeå har: "en god hotellkapacitet i kombination med serviceplats och HQ på mässområdet Nolia, starkt växande näringsliv och attraktivt upptagningsområde publikmässigt. Även Östersund och Luleå presenterade starka upplägg och framförallt ett stort engagemang men i helheten är Umeå ett attraktivare koncept för Rally Sweden.”

Fredrik Hansson spekulerar i vad som kan ligga till grund för beslutet;

– Umeå har ju sitt stora Noliaområde med faciliteter inomhus på ett och samma ställe centralt. Det finns gott om boende och hotell och bra med bansträckor. Det finns även en koppling till Finland, via färjtrafiken. Så det är många olika delar. Men vi har också haft ett väldigt fint koncept med vår utvecklade besöksnäring och spektakulära tävlingssträckor, så det ska bli intressant att höra hur de har resonerat.

Andra stora arrangemang i framtiden

– Det händer väldigt mycket just nu i Norrbotten och blickarna riktas hit i olika sammanhang. Till exempel kommer SM-veckan till Boden/Luleå 2024. Vi dra lärdomar av det här och försöker bli bättre till nästa gång det kommer förfrågningar. Med vår kapacitet är vi en högintressant plats för stora arrangemang, säger Fredrik Hansson.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Snowgarden, Shutterstock

Logotyp