Tidsresa i Hägnans Historiska spel

Följ med på tidsresa med Friluftsmuseet Hägnan i sommar. Guidade av en erfaren tidsvandrare får ni uppleva historien på riktigt, långt ifrån torra historielektioner.

En klocka pinglar och vips står du framför en lucksäng på 1880-talet. Hemska rosslingar hörs och en blek hand öppnar luckorna. Var är det du hamnat?

– Det är en av scenerna i våra Historiska spel! Under sex dagar i sommar låter vi besökarna få en inblick i livet förr i tiden genom att träffa olika karaktärer från 1722, 1736 och 1880, säger Ida Renlund, museipedagog Friluftsmuseet Hägnan.

Lucksängen var vanligt förekommande i hemmen under 1800-talet men i kombination med lungsjukdomar kunde det gå illa, vilken man får uppleva under Hägnans historiska spel.

”Riktiga händelser”

Mellan 8-10 juli samt 5-7 augusti hålls årets Historiska spel. I tre scener får publiken träffa folk som levde förr i tiden, exempelvis den lungsjuka farmodern i 1880-talets Storgård.

– Berättelserna är förankrade i riktiga händelser i Nederluleå socken. Med drama som metod vill vi ge åhörarna både en unik upplevelse och kunskap om vår lokala historia, säger Ida Renlund.

I år kan man boka biljetter till de Historiska spelen genom museets bokningssystem. Pengarna, 120 kronor för vuxna och 60 kronor för barn, går raka vägen tillbaka in i Hägnans verksamhet för att utveckla den ytterligare.

Här kan du läsa mer om de Historiska spelen och även hitta länk till biljettbokningen. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Susanne Lindholm och Therese Hedman

Logotyp