Trehundra år av julfirande på Hägnan

Jullovsaktiviterna är inställda på såväl badhus som bibliotek och museer. Men Friluftsmuseet Hägnan bjuder på digital stämning via korta filmer om jultraditioner under tre århundraden

Doften av enris sprider sig i det lilla köket när torparfrun Hulda, lagom till andra advent, förberer den enkla julen genom att hacka enris att sprida över golvet i den lilla stugan. Året är 1782 och Hulda dukar upp till fest med kornmjölsgröt, smörbrunn och mjölk. För att hålla ondskan borta placerar Hulda kors i fönster och under bordet. Nu kan julfriden infinna sig.

Husfolket beundrar julgranen år 1882, scenen filmas för Hägnans serie om jultraditioner förr.

Traditioner genom seklerna

Via Hägnans Facebooksida kan besökaren ta del av Huldas julförberedelser.

Lagom till tredje advent bjuder Friluftsmuseet in sina digitala besökare till en ny film– om julfirandet i Storgården år 1882. Här bor den välbärgade bondefamiljen och under det sekel som flytt sedan Huldas jul i torpet har traditionerna förändrats.

En vecka senare, den fjärde advent, har ytterligare ett århundrade passerat och då bjuder småbrukarfamiljen in till ett julfirande i Peri-Hanschagården.

En digital anpassning

– Den sista filmen kommer med en julhälsning från tomten, på självaste julafton, säger museipedagogen Beatrice Norberg, som själv spelar husfru i Peri-Hanschagården.

Det är på grund av rådande pandemi som Hägnan valt att sprida kunskap om historiska traditioner via filmer på Facebook.

– Vi brukar ha julmarknad, ljusstöpning och andra aktiviteter. I år är allt inställt. Nu hoppas vi inspirera våra digitala besökare till att skapa egna jultraditioner, samtidigt som vi vill sprida ljus och julstämning, säger Beatrice.

Filmerna hittar du här! länk till annan webbplats

Text: Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Beatrice Norberg

10 december 2020

Logotyp