Upp och ner i Dansresidensen

De nya scenkonstnärerna till Luleå kommuns Dansresidens är klara. Det är en grupp nordiska cirkusartister specialiserade på handstående och en fransk koreograf är näst på tur att inta dansresidensen. – Vi vill gärna att de som kommer kompletterar Dansinitiativets konstnärliga uttryck för att bredda synen på dans, cirkus och koreografi i länet, säger Marie Wårell, verksamhetsledare Dansinitiativet, som på kommunens uppdrag väljer ut residenstagarna.

Redan från i går, 6 januari, är den samtida cirkusgruppen Right way down i Luleå. Alla i gruppen är specialiserade på handstående och med fötterna upp och händerna ner skapar de föreställningen Váld.

– Traditionella cirkusföreställningar bygger oftast på flera olika discipliner och kretsar kring tekniska moment. Men här samlas några av Europas främsta handstående artister för att utforska essensen av handstående, säger Marie Wårell, verksamhetsledare Dansinitiativet.

Sidney Leonis projekt FLY kommer även ha premiär i Luleå i mars.

Samövning med gym

De fem artisterna, Mikael Kristiansen, Matt Pasquet, Imogen Huzel, Lisa Angberg, Isak Arvidsson och Sunniva Løvblad Byvard, kommer från Norge, Sverige, Danmark, Tyskland och England.

Förutom en öppen visning av delar ur Váld söker Dansinitiativet även samarbeten med gym och idrottsföreningar för gemensam träning tillsammans med kompaniet och professionella dansare i Norrbotten.

– Handstående är en populär träningsform idag och med gemensamma träningar hoppas vi vidga folks uppfattning av vad dans och scenkonst kan vara, säger Marie Wårell.

Här kan du se exempel på Right Way Downs produktionlänk till annan webbplats

Film och dans i ett

Residens nummer två 2020 har tilldelats Sidney Leoni, fransk koreograf, dansare och filmregissör. Han är i slutfasen av sin produktion FLY, som även kommer ha premiär i Luleå den 20 mars.

– Mitt projekt är en slags cine-docu-dance-performance om den polska dansaren och koreografen Vaslav Nijinski, vars enskilda geni, originalitet och galenskap förblir legendariska, säger Sidney Leoni själv.

Sidney Leoni har först producerat en långfilm utifrån ett koreografiskt perspektiv och till det skapar han ytterligare ett lager när filmens skådespelare gör entré och kliver upp på scengolvet framför filmen.

Sidney Leoni kommer att arbeta tillsammans med dansarna och koreograferna Elias Girod och Halla Ólafsdóttir under sin tid i Luleå.

Text: Therese Hedman

Foto: Jonathan Morell, Sidney Leoni

07 januari 2020

Logotyp