Valborgsfirande på Hägnan 2023

På friluftsmuseet Hägnan byggs nu årets majbrasa upp och i Storgården förbereder sig självaste Valborg på att berätta för besökare om vårens traditioner.

– Här får du reda på varför vi egentligen firar Valborgsmässoafton, en tradition som kom till Sverige redan under medeltiden och har flera olika bakgrunder, säger Erica Rönnbäck, museipedagog Hägnan.

Visningarna i Storgården, där man även kan få veta mer om hur man levde förr, börjar klockan 18 på valborgsmässoafton och håller på fram till 19.30 då det blir gemensam promenad till majbrasan.

Valborgmäss på Hägnan, där det förutom brasan bjuds på berättelser om varför vi firar valborg.

Kura skymning vid brasan

Klockan 20 tänds den stora majbrasan på Hägnans parkering och det blir vårtal och allsång, men redan från klockan 18 börjar vårfirandet på området. Kafé Fägnan och Lanthandeln har öppet, brandkåren är på plats med en brandbil och eldstäderna tänds för grill och mys.

– Vi erbjuder också besökarna att stanna kvar och se brasan falna till glöd tillsammans med våra vaktmästare som stannar tills elden är släkt. Ta med en termos med något varmt att dricka och kura skymning med oss, säger Erica Rönnbäck.

Här kan du se hela programmet för valborg på Hägnan. Länk till annan webbplats.

Säker eldning utomhus. Det här ska du tänka på. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Helena Holm

Logotyp