Drömmer om att flytta till Norrbotten: ”Jag är jättenyfiken på allting där"

Lena Schyman Persson drömmer om att bo i Norrbotten. ”Man har bara ett liv och det skulle vara spännande att kasta sig ut", säger Hudiksvallsbon som älskar friluftsliv och nu letar boende i Luleå.

Lena Schyman Persson om drömmen om Norrbotten. Foto: Privat.

Första gången hon besökte Luleå var förra vintern. En av hennes söner fick en tjänst på Norrbotten Big Band för knappt två år sedan och när hon hälsade på fastnade hon direkt för Luleå.

– Det var snöstorm och blåste under en långpromenad på isen. Det var fantastiskt. Jag älskar friluftsliv, säger Lena Schyman Persson.

Hon är född i Finland och tillbringade varje sommar hos sin mormor och morfar i Åbo. I 30-årsåldern flyttade hon till Hudiksvall från Stockholm. Det var där hon träffade sin man. Nu är siktet inställt på norra Sverige, även fast hennes man kommer bo kvar på sitt seniorboende och det kommer innebära en del resande fram och tillbaka.

– Jag känner mig färdig med Hudiksvall och jag har alltid drömt om att bo i norra Sverige. Jag fyller 75 år i år. Man har bara ett liv och det skulle vara spännande att kasta sig ut. Dagny Karlsson har sagt att man inte ska gamla till sig och det har jag tagit till mig. Ålder är en siffra.

Eftersom hon tycker det är svårt att leta lägenhet i Luleå från en annan del av Sverige planerar hon att komma upp om några veckor för att kunna gå på visningar.

– När jag berättar att min son har flyttat upp och att jag också vill göra det har jag fått positiv respons. Luleå är lite större än Hudiksvall, där finns allting. Naturen och vattnet är runt knuten. Norrbottensmuseet var oerhört intressant att besöka och det finns ett fint stadsbibliotek där jag ska låna böcker ofta. Jag är jättenyfiken på allting i norra Sverige och har alltid haft en dröm om att åka till Riksgränsen och vandra. Det finns mycket att se och göra.

Hon ser fram emot årstiderna som hon tycker är vackra och exotiska. Äventyr i skärgården på sommaren och fler vinterpromenader på isen i snöstorm är någonting hon ser fram emot.

– Jag är imponerad av Luleåborna. Hur vädret än är så är det alltid folk som är ute och går, klädda i bra kläder mot kylan. Luleå verkar vara upplagt för att invånarna ska kunna ha det bra, trots mörker och kyla. De har anpassat sig till och med till snöstorm. Det är fantastiskt, säger Lena Schyman Persson.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström

4 augusti 2023

Logotyp