"Ibland är det lite detektivarbete"

Best Mbemba Koutounda har jobbat som kommunvägledare i sex månader. Han tar emot kunder vid receptionen i Stadshuset eller svarar på kundfrågor i telefonen, nu under pågående pandemi mest hemifrån lägenheten på Porsön.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Jobbet som kommunvägledare betyder att hantera en hel del ärenden under en dag, Best Mbemba Koutounda trivs med det.

Vad innebär jobbet som kommunvägledare?

– Vi gör ganska mycket, vi tar in samtal och tar emot ärenden, allt från externa och interna kunder. Vissa slussar vi vidare och vissa svarar vi direkt, beroende på ärende.

Var är det för ärenden som kommer in?

– Allt från fiskefrågor till djur man har hittat. Det är mycket årshjulsrelaterade, just nu är det faktiskt mycket bygglovsrelaterade frågor. Folk bygger mer i pandemitider. Under hösten är det skolfrågor och under vintern snöröjning och halkbekämpning. ”När öppnar isvägarna?” är också en vanlig fråga. Nu under pandemin är det många som träffas ute och då går det mycket ved åt vid grillplatserna.

– Annars kan det handlar om felanmälan av trasig belysning, önskemål om röjning eller att en busskur behöver målas om.

Varför började du hos kommunen?

– För mig var det en möjlighet för jag har jobbat mycket med folk i serviceyrken tidigare. Jag sökte för att jag tyckte det passar mig.

Hur är det att jobba inom Luleå kommun?

– Både lärorikt och utmanande. Ibland är det är lite av ett detektivarbete för att hitta rätt kontaktperson eller information. Ibland måste vi hänvisa till andra myndigheter. Vi är lätta att nå, man slipper sitta i en kö en i halvtimme och många kommer även hit med sina frågor. Men som sagt, det är en del ärenden som vi behöver hänvisa till andra myndigheter.

Vem är du, Best?

– Jag är väl en ganska så lugn person som tycker om att vara aktiv och röra på mig. Jag tycker om nya utmaningar och att testa något nytt. Jag är ganska nyfiken av mig. Mitt namn är kanske lite förvirrande, men jag heter ju så.

”Bakgrundsfrågan”, får du den ofta?

– Det är en fråga jag alltid får, den nyfikenheten finns ju. Jag har mina rötter i Kongo Brazzaville. 2003 kom jag till Sverige, till Skellefteå där jag har bott tills jag flyttade till Luleå för att min sambo är härifrån. En del av familjen och många av mina kompisar är i Skellefteå. Jag är en Skellefteåbo i exil, så att säga.

När är det är hockeyderby då…?

– Ja, då håller jag på Skellefteå (skrattar). Det är skoj.

Hur är dina planer för framtiden?

– Jag fyller snart 30 år. Planen är att jobba några år till, sen har jag alltid velat att plugga, men inte riktigt hittat min grej än.

FAKTA

  • Namn: Best Rodino Mbemba Koutounda
  • Bor: Porsön
  • Ålder: 29 år
  • Intressen: fotboll (FC Barcelona), träning, umgås med sambo och vänner
  • Bäst med Luleå: Luleåborna, de jag träffat är väldigt trevliga
  • Bäst med Luleå kommun: Möjligheterna att man kan göra väldigt mycket inom kommunen

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Katja Güth Laitila

Logotyp