Luleå kommun ska ta fram planprogram för Luleå industripark

På Svartön och Hertsöfältet, det område som kallas Luleå Industripark, planeras det sedan några år tillbaka ny storskalig industri, samtidigt som det pågår befintlig verksamhet i området. Ett flertal parallella processer är i gång hela tiden och behovet av samordning med hjälp av gemensam planering blir allt viktigare. Luleå kommun ska därför i samverkan med områdets industriaktörer och de kommunala bolagen ta fram ett förslag till ett gemensamt planprogram för Luleå industripark.

Det nya planprogrammet föreslås ta upp hur de övergripande frågorna som berör hela området ska utvecklas. Ett planprogram har som syfte att säkerställa övergripande strukturer och flöden av både gods och människor, som till exempel utveckling av järnväg, vägnät, ledningar, naturmiljö, tung trafik med mera.

Med hjälp av ett planprogram som visar hur helheten fungerar kan kommunen vara transparent med berörda aktörer, myndigheter och medborgare om utvecklingen av området. En gemensam vision som anger övergripande utgångspunkter och mål för helheten förenklar kommande planeringsprocesser och bedöms ge stora tidsvinster.


Aktuell planering för området Luleå Industripark

Aktuell planering för området Luleå Industripark

Frida Lindberg är planchef på Luleå kommun och hon förklarar varför ett planprogram nu ska tas fram för Luleå Industripark:

– Vi är i gång med planeringen av Luleå Industripark sedan en tid tillbaka och vi ser nu ett behov av att titta på området som en helhet, genom ett planprogram. Området är enormt stort och hur de olika industriaktörernas flöden kan samordnas är avgörande för att lyckas. Luleå hamn är av riksintresse och dess möjlighet till hög kapacitet och långsiktig utveckling hänger ihop med helheten i området. Dessutom kan vi i och med ett planprogram analysera och bedöma hur utvecklingen på Luleå Industripark påverkar resten av vår stad och våra gemensamma transportsystem.

Planprogrammet för Luleå Industripark ska omfatta följande områden:

Järnväg - Genom att peka ut och skapa förutsättningar för ett driftsäkert järnvägssystem med tillräcklig kapacitet tillgodoses riksintresset Luleå Hamn och kopplingen mellan hav och land stärks.

Vägnät - Vägnätet är ett komplement till järnvägen samtidigt som det möjliggör för hållbara personresor med hjälp av kollektivtrafik. För att kunna möjliggöra transporter till och från Industriparken för såväl arbetskraft som transport av gods på väg och järnväg krävs en samplanering och utveckling av vägnätet i området.

Tung trafik - Luleå industriparks tillgänglighet för godstrafik kan förbättras avsevärt med utvecklingen av en Norrled. Norrleden bidrar till ökad tillgänglighet till riksintresset Luleå hamn och flyttar tung trafik och farligt gods från att transporteras genom Luleå tätort. En förutsättning för att Norrleden ska kunna nyttjas i sin fulla potential är att det finns en öst-västlig koppling som medger transporter från Svartön via Gräsörsbron och Gräsörvägen. Norrleden har även potential att sörja för transporterna till och från Hertsöfältets kommande verksamheter.

Ledningar - Den tekniska försörjningen har en grundläggande betydelse för Luleå industriparks potential och möjlighet till utveckling. Ledningsstråk för tekniskt vatten och kraftledningar behöver pekas ut i ett planprogram för att säkra åtkomst för alla aktörer.

Naturmiljö – Trots att Svartön redan idag till stor del är ett industriområde finns naturmiljöer och arter att ta hänsyn till. Dessa miljöer bidrar till den övergripande gröna strukturen och viktiga ekosystemtjänster. Hänsyn till dessa grönområden och ekosystemtjänster ska tas under den övergripande utformningen av anläggningar och platser inom Luleå industripark.

Dialog - Under projektet ”Digitalt planprogram” har dialoger genomförts i två omgångar med Luleå Hamn, SSAB, LKAB, Uniper, Talga och Power2Earth. Dialog med interna och externa parter, medborgare och myndigheter kommer att genomföras under planprocessen i enlighet med plan och bygglagen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Logotyp