År 2021 visade du Sverigekartan upp och ner för att illustrera att norra Sverige faktiskt är centrum av de stora satsningarna. Nu lanserar du ett nytt begrepp igen – om befolkningsförsörjningens värdekedja. Kan du berätta mer?
– Som jag säger i min rapport från i juni så är det två frågor som har riktigt hög prioritet. Den ena är bostäderna - vi måste hejda det fall som vi ser på bostadsmarknaden rent generellt och där fick jag ett tydligt uppdrag - och det andra är det jag kallar för befolkningsförsörjningens
värdekedja. Om vi skulle få en stor inflyttning så krävs att de olika delarna i värdekedjan hänger ihop. Bostäderna är en del av värdekedjan, men det handlar också om service, mottagarkapacitet, tillstånd och sådant. De olika sektorerna måste samlas och förstå villkoren. Någon som jobbar med migrationsfrågor måste till exempel förstå bostäder eller den som jobbar med stadsutveckling måste förstå andra delar i det här, säger han och fortsätter:
– Jag ser kommunerna som väldigt viktiga arbetsgivare. De är lika viktiga som Northvolt, H2 Green Steel och SSAB, men de är mer komplicerade arbetsgivare eftersom arbetsuppgifterna är så mångfacetterade.
Hur stor är risken att bostadsbyggandet bromsas in i spåren av inflationen och ränteläget?
– Det är mycket stor risk för det. I beskrivningen av mitt uppdrag framgår att jag ska föreslå åtgärder för att hejda det. Det är bra om alla byggprojekt som är påbörjade fortsätter. Däremot finns det bostäder som är planerade där man lämnar tillbaka markanvisningar. Liknade situationer har vi levt med tidigare i Sverige, kanske inte lika djupgående som den här.
– Vi behöver bygga attraktiva boendemiljöer för att undvika att det blir fly-in fly-out. Av den anledning är det viktigt att fallet på bostadsmarknaden blir så kortvarig som det någonsin kan.
Du ska föreslå statliga insatser för ökat bostadsbyggande. Vad skulle det kunna vara?
– Jag vågar inte ha någon hypotes kring det än. Jag tror att det skulle kunna vara något som involverar väldigt många olika aktörer, alltså finansinstitut, pensionsstiftelser, men också de enskilda byggaktörerna. Där man blir överens om en gemensam ansats. Jag tror att det inte handlar om någonting enkelt, inte bara statligt bidrag, för då riskerar man andra effekter. Egentligen vill jag inte spekulera i det, utan det kommer vara ett antal olika samtal kring det här.