Agnetas boktips

En berättelse om den ganska så nära framtiden och något så ovanligt som en utvecklingsroman för kvinnor 60+ är månadens boktips från Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed. Bibliotekarien rekommenderar här varje månad läsvärda böcker från författare med anknytning till Luleå eller Norrbotten.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Här är sommarens boktips.

boktitel

Fermis filter

Alfred Ruth

Teg Publishing 2019

Det är tur att jag får vara boktipsare i Vårt Luleå för den här boken hade annars aldrig hittat hem till mig. Det här är riktigt spännande och tankeväckande. Året är 2048, nästan allt kött odlas i laboratorier, i Kalifornien har man infört basinkomst och bilarna är självkörande (men det finns fortfarande sunkiga ölhak i Fisksätra). Huvudpersonen Ariel Valentin blir utvisad ur USA där hon länge arbetat med att utveckla en övermänsklig AI. Fler är ute efter att bli först och jakten på Ariels hemlighet har bara börjat. Hemma i Sverige kontaktas hon av Terje, som kommer att bli mer än en tillfällig älskare… Det här är första delen i en trilogi och den slutar med spänningen på topp.


boktitel

Ny trånad läker snart ett brustet hjärta

Eva och Mats Eriksson

Whip Media 2018

Vid 61-års ålder har Rut bara kysst två män. Den förste som 16-åring hemma i Teurajärvi och den andre som varit hennes make i nästan 40 år – ända tills det där olycksaliga telefonsamtalalet från ”den andra kvinnan”. Nu måste Rut lämna villan i Nacka, fixa någonstans att bo och skaffa sig ett jobb. Det här är sorgligt, roligt och erotiskt – särskilt då Ruts laestadianska värderingar krockar rejält med hennes nya roll som telefonförsäljare av ett alldeles särskilt slag. Det här är något så ovanligt som en utvecklingsroman för kvinnor 60+. Den något tungarbetade titeln kommer från Shakespeares Hamlet.


Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

30 januari 2020

Logotyp