Hitta ut till nya Luleåpärlor

På lördag drar folkhälsoprojektet Hittaut igång igen. Ett enkelt sätt för både vuxna och barn att gå på upptäcktsfärd och samtidigt få motion och se nya sidor av Luleå.

Hittaut är en form av orientering som passar både nybörjare och vana friluftsmänniskor. Med kartan i mobilen eller på papper kan du ge dig ut i naturen för att hitta checkpoints, kontroller. I fjol var Luleå den hittaut-ort som lockade flest deltagare i hela Sverige och inför i sommar finns en hel del nyheter.

Ta med barnen på en upptäcksfärd på hemmaplan med Hittaut.

– Nytt för i år är checkpoints i de fina strövområdena i Alvik och Hertsöträsk samt Sunderbyn. De stadsnära kontrollerna är kvar men med en del förändringar, säger Martin Holmberg, Bergnäsets AIK orientering och fortsätter:

– I Luleå har vi nära 200 kontroller och i år hoppas vi att ännu fler Luleåbor hittar ut och deltar i en smittsäker aktivitet som dessutom är bra för folkhälsan.

Prischans

Varje checkpoint markeras med en metallstolpe med en kod på. Registrerar man koderna har man chans att vinna priser. Nya checkpoints släpps varje sommarmånad och aktiviteten pågår till 15 oktober.

Hittaut är ett ideellt projekt som drivs av eldsjälar i de lokala orienteringsföreningarna, med stöd från bland andra Luleå kommun, lokala näringslivet och statens bidrag till lokala naturvårdsprojekt.

sjö i solnedgång

Hertsöträsk är ett av årets nya områden i Hittaut.

Karta eller app

För att komma igång med Hittaut laddar du antingen ner appen via Google playlänk till annan webbplats eller App storelänk till annan webbplats eller hämtar en fysisk karta på Turistcenter i Kulturens hus, Snabbasteg, Äventyrsbutiken Hägglunds eller Visitor Center Gammelstad.

(Observera att Turistcenter har öppet måndag till fredag klockan 10-16 fram till 8 juni, då öppettiderna ökas till måndag-fredag 9-17 samt lördagar och söndagar 11-15.)

FAKTA Hittaut

  • Hittaut arrangeras på ideell basis av orienteringsföreningarna Bergnäsets AIK Orientering, OK Renen och Gammelstads IF med stöd av lokala samarbetspartners och Luleå kommun
  • Hittaut finns på 46 platser i Sverige och nu för tredje året i rad i Luleå
  • Folkhälsoprojektet pågår mellan 30 maj – 15 oktober 2020.
  • Hittaut Luleå på Facebooklänk till annan webbplats och på webbenlänk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Therese Hedman, Hittaut, Daniel Caldeborn

Logotyp