Luleåbiennalen 2022 –

Hantverk & Konst

Den 15 oktober 2022 – 15 januari 2023 pågår Luleåbiennalen. För tredje gången sedan återstarten 2018 genomförs biennalen i Konstfrämjandets regi. Årets tema är "Hantverk & Konst".

Christina Zetterlund & Onkar Kular, curatorer för Luleåbiennalen 2022.

De konstnärliga ledarna för 2022 års biennal, Onkar Kular och Christina Zetterlund, har skapat en biennal som utöver samtidskonst även inkluderar hantverk som exempelvis vävning, duodji, stickning, halmslöjd, mat- och bilhantverk.

Under biennalen visas utställningar på Konsthallen i Kulturens hus, Norrbottens museum, Galleri Syster, Pontusbadet och Havremagasinet Länskonsthall. Utställningarna har utformats genom ett lyssnande och lärande i kontakt med Norrbottens historia och kreativa krafter.

Lokala perspektiv och globala angelägenheter vävs samman med utgångspunkt i isen och dess förhållande till köldens politik, hantverk som en socialt hållbar aktivitet, och extraktivismens cirkulära historier.

Luleåbiennalen inleds med en festival 15–16 oktober. Genom olika samarbeten kring utställningar, performances och workshops tecknas en karta över aktörer på olika platser i området.


FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell/Luleabiennalen

Foto: Simon Eliasson.

Logotyp