Så blir Skärgårdens dag 2024

Det blir en marin familjefest på Södra Hamnplan när skärgårdens dag är tillbaka den 15 juni. – Det kommer bli allt från stora och små båtar till vattenkamp, hoppborg, information om muddringsprojektet Malmporten och båtturer ut till Gråsjälören, säger Robin Lindquist, projektledare.

15 juni blir det marin familjefest på Södra Hamnplan när Skärgårdens dag kastar loss igen.

Minikryss med Biffen

Den 15 juni, klockan 11-16, fylls Södra Hamnplan med utställare och aktiviteter med tema skärgård och hav. Exempelvis kan man testa kajak med Friluftsfrämjandet, gå ombord på en lotsbåt, prata med Luleå Hamn om Malmporten eller ta båten Biffen över till Gråsjälören för en utflykt.

– Vi har bjudit in företag, föreningar och alla andra som arbetar, lever och verkar i vår vackra skärgård. Jag är glad att så många har anmält intresse för att komma och delta, säger Robin Lindquist, projektledare Skärgårdens dag, Luleå kommun.

Båtar och bastutält

Det blir utställare både på land och vatten. Ett tiotal båtar och fartyg kommer ankra vid hamnplan, bland annat Sjöräddningssällskapet och Laponia rederi.

På land blir det även aktiviteter för hela familjen med allt från sockervadd och popcorn till knopknytning, archery tag och uppvisning av bastutält.

– Vi hoppas att såväl besökare som utställare ska få ut mycket av den här dagen. Senast vi genomförde Skärgårdens dag var 2017 och då blev det en riktig publiksuccé. Blir det en framgång även detta år så kanske evenemanget kan återkomma mer frekvent i framtiden, säger Robin Lindquist

Ett tiotal båtar, allt från 100-åriga skärgårdskryssare till moderna lotsbåtar, kommer finnas på plats. (Arkivbild från 2017).

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Therese Hedman

Foto: Åsa Forsell

Logotyp