Skärpta allmänna råd för kultur-och fritidsverksamheter

Inga konserter i Kulturens hus, begränsningar gällande matcher och träningar i kommunens idrottsanläggningar, bara snabba ärenden på biblioteken och badhusen stängs för allmänheten. Det är några av åtgärderna Luleå kommun tar i och med de skärpta allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Åtgärderna gäller till 8 december.

Enligt de skärpta allmänna råden ska verksamheter i Norrbotten vidta åtgärderlänk till annan webbplats för att underlätta för individen att följa råden. Därför har Luleå kommun nu beslutat om åtgärder inom flera kultur-och fritidsverksamheter.

Mellan 11 november och 8 december påverkas flera av kommunens kultur-och frtitidsverksamheter av de skärpta allmänna råden för att begränsa smittspridningen av Covid-19.

Idrottsanläggningar

För kommunens idrottsanläggningar gäller att träning, tävling eller matcher inte kommer tillåtas. Undantagen är träning för barn födda 2005 eller senare samt professionella idrottare som har idrotten som yrke eller huvudsaklig sysselsättning. Gällande omklädningsrum så ska aktiva byta om och duscha hemma i möjligaste mån.

Att dessa rekommendationer följs ligger på föreningarna och individen.

Ormbergets friluftsområde påverkas inte av de allmänna råden i nuläget, med undantag för Ormbergsstugan som stänger sina omklädningsrum.

Allmänhetens åkning ishallarna

Kommer fortsätta vara öppen under veckodagar. Här finns information kring de tider som gäller för allmänhetens åkning.länk till annan webbplats

Kulturens hus

Alla konserter i Kulturens hus mellan 11 november och 8 december ställs in. Detta eftersom Norrbottningarna bör avstå från att gå på konserter enligt de skärpta allmänna råden. De som köpt biljetter till konserter under denna tid kommer få information från Kulturens hus vad som gäller. Nu ser även Konsthallen och konferensverksamheten över hur de ska anpassa sig till de skärpta allmänna råden. Detaljerad information kommer senare på Kulturens hus webblänk till annan webbplats och via direktutskick.

Badhusen

Stänger för allmänheten. Skolornas simundervisning kommer dock fortsätta. Detsamma gäller föreningsverksamhet för ungdomar födda 2005 och senare enligt det som gäller idrottsanläggningar ovan.

Biblioteken

Luleås folkbibliotek kommer anpassas för att inte vara mötesplats eller studieplats. Snabba ärenden på max 15 minuter gäller, något som även omfattar meröppetkunder. För att få tid att anpassa bibliotekslokalerna, bland annat genom att begränsa antalet sittplatser och skapa nya rutiner, kommer Luleås bibliotek att stänga tillfälligt under två dagar med start i morgon, 11-12 november. Detta gäller även bokbussen.

Fredag den 13 november öppnar biblioteken igen, men med begränsningarna ovan.

Biblioteken rekommenderar även besökare att använda bibblo.se och de digitala tjänsterna för e-böcker, tidningar, ljudböcker med mera.

Medborgarkontoret Råneå

Som en följdeffekt av att biblioteken stänger tillfälligt kommer även Medborgarkontoret i Råneå att vara stängt 11-12 november.

Fritidsgårdar och Navet

Kommunens fritidsgårdar stänger tillfälligt i två dagar med start i morgon, 11-12 november. Detta för att anpassa verksamheten till de nya lokala råden. Det kommer innebära maxantal för hur många som får vara samtidigt på fritidsgårdarna samt Navet och vi begränsar antal platser på de aktiviteter som genomförs.

Alla ovanstående beslut står fast så länge de lokala råden från Folkhälsomyndigheten gäller, i nuläget till 8 december.

Text: Therese Hedman

Foto: Shutterstock

10 november 2020

Logotyp