Snart blommor Luleå

Varje år smyckas Luleå av tusentals sommarblommor i urnor, lådor och planteringar. Sommaren 2023 presenteras färgsprakande rabatter i regnbågens tema med all dess sprakande färgpalett.

Regnbågen är temat för årets sommarblommor i Luleå. Personalen vid Stadsträdgården har låtit sig inspireras av ord som färger, iris, och prisma. De har även tagit hänsyn till växternas olika strukturer och former för att kombinera dem på ett intressant och lekfullt sätt. - Nu börjar det bästa tiden på året, säger personalen på stadsträdgården i Björsbyn.

Landskapsingenjör och tillika trädgårdsmästare Manuel Wiedmann, ser fram emot högsommaren då blomsterprakten är som vackrast i Luleå. Här har han famnen full av den populära och tacksamma petunian.

Lång tid av förberedelser

Arbetet med nästkommande säsongs planteringar börjar redan i augusti. Personalen möts för att välja nya teman och då flödar fantasin och det är högt till tak.

- I år presenterar vi temat "Regnbågen", säger trädgårdsmästare Elisabeth Vidlund Bjurman. Motiveringen är att ordet och naturfenomenet kan ses på flera sätt. Den symboliserar till exempel, gudinnan Iris i den grekiska mytologin. Den är en symbol för mångfald och allas lika värde, barnens lek och fantasi. Den är en symbol för lycka, - tur har den som hittar guldet vid regnbågens slut.

 

Trädgårdsmästare Elisabeth Vidlund Bjurman njuter varje dag på sin arbetsplats på stadsträdgården i Björsbyn. Här lyfter hon varsamt fram de himmelsblå lobeliorna som ska ingå i arrangemang på årets tema: " Regnbågen".

Det handlar inte bara om blommor

När planering görs handlar det inte bara om blommorna i sig. Det är viktigt att ha med olika aspekter på vart planteringarna ska göras. Är det i stadsmiljö, vid trafikerade bilvägar? Är det i rondeller eller i närheten av gång- och cykelvägar? - Ett av de kriterier vi försöker uppfylla är att det ska samspela med omgivningen. Gärna synas på långt håll och inte försvinna in i mängden, säger trädgårdsmästare Manuel Wiedmann.

Kreativa lösningar i formspråket

Utsmyckning i olika former är ett intressant komplement för att förstärka de blomstertema man valt för året.

I år ha parkens snickeri och metallverkstad framställt olika utsmyckningar och konstverk som kommer att synas i rabatter och lådor. Några äldre konstverk av tidigare medarbetaren och konstnären Hans Englund tas även fram under årets säsong då en del av hans verk passar in för återbruk i årets tema.

 

Att arbete i trädgårdsmiljö är en kreativ syssla. Färgerna och formerna, doften och känseln gör att fantasin får fritt spelrum. Som här till exempel, här ser vi olika typer av planteringskärl som fyllts med pluggplantor och som när de blommar för fullt kommer att anta intressanta och oväntade former.

Mycket arbete som inte syns av allmänheten

När väl blommorna tagit plats ute i stadsmiljön är det inte många som reflekterar över allt arbete som ligger bakom blomsterprakten. Redan i mars har förarbetet med frösådden startat. Fröna gror och blir så kallade pluggplantor som i sin tur planteras vidare i kruka och i amplar. - När de väl har fått en plats att växa till sig på jobbar vi vidare med toppning, vattning och biologisk bekämpning av ohyra med hjälp från våra nyttodjur som placeras ut, säger Elisabeth Vidlund Bjurman.

När så solen börjar värma och sommaren är på gång börjar plantering av rabatter i parker. En del tåligare växter kommer ut i maj medan det stora flertalet körs ut i början av juni. - Till midsommar kommer alla 500 blomlådor och planteringar att vara ute i kommunen, säger Manuel Wiedmann.

 

Trädgårdsmästare Elisabeth Vidlund Bjurman räknar in de plantor parkarbetarna Younis Safoor och Richard Persson burit in i det gigantiska växthuset. Manuel Wiedmann planerar för nästa sort som ska få ta plats i värmen och solljuset.


Teman genom åren

Sedan 2014 har varje år haft ett eget tema för planteringarna.

 • 2023 - Regnbågen
 • 2022 - Sagor
 • 2021 - Kalas
 • 2020 - Dans
 • 2019 - Blommor och bin
 • 2018 - Karneval
 • 2017 - Rutigt Randigt och Prickigt
 • 2016 - Fred och kärlek
 • 2015 - Ätbart och njutbart
 • 2014 - Marint tema

FAKTA

 • I Björsbyn finns Luleå kommuns anläggning med växthus och plantskola.
 • Varje år finns över 500 planteringar ute i kommunen att njuta av.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Eva Sundgren

Logotyp