Sommaren på stan: full av överraskningar

Cykla, springa, rulla, gå eller vad du så önskar – i sommar vill vi inspirera till aktiv och hållbar transport genom Sommarrörelsen. Med ljud, musik, tejp, kul skyltning och kampanjer vill vi heja alla som reser hållbart.

Allt fler Luleåbor går och cyklar. I vinter visade mätningarna att vi i Luleå hade mer vintercyklister än någonsin tidigare. Det blir då extra viktigt att vi tänker på att följa trafikregler och visar varandra hänsyn. Genom Sommarrörelsen hoppas vi kunna påverka trafikanterna att göra rätt. Det ska vara lätt att välja rätt.

En aktiv rörelse för Hållbart resande. Var uppmärksam - det kommer att dyka upp nya saker lite varstans i Luleå.

En aktiv rörelse för Hållbart resande

Med ljud, musik, tejp, kul skyltning och kampanjer vill vi säga heja heja till alla som reser hållbart. Vi passar också på att berätta om trafikregler för fotgängare och cyklister genom bland annat nudging.

Vi passar även på att lyfta olika platser runt om i centrum genom inslag från vår Sommargata.

Var uppmärksam - allt sker inte på en gång

Allt sker inte på en gång, men rör du dig aktivt i centrum kommer du att hitta förändringar och roliga inslag under hela sommaren. Vår förhoppning är att Sommarrörelsen uppmärksammar hållbart resande och att vi boostar alla som redan går, cyklar och åker kollektivt.

Göra det lätt att välja rätt

Nudging handlar om att genom en vänlig liten knuff göra det lätt att välja rätt och förändra människors beteenden, till exempel att följa trafikregler.

Vi är allt fler som går och cyklar. I vinter visade mätningarna att vi i Luleå hade mer vintercyklister än någonsin tidigare. Det blir då extra viktigt att vi tänker på att följa trafikregler och visar varandra hänsyn. Genom Sommarrörelsen hoppas vi kunna påverka trafikanterna att göra rätt. Det ska vara lätt att välja rätt.

Cykelparkeringar, piano och ett pyttebibiotek

För att nämna något kommer det att finnas fler cykelparkeringar med möjlighet till ramlås, ett piano (!) och ett litet litet bibliotek.

Vars då? Det får du ta reda på själv. Upptäck ditt Luleå, till fots eller från cykelsadeln.

Syftet med Sommarrörelsen är:

  • att lyfta dem som reser hållbart och inspirera fler att göra detsamma
  • att påverka för korrekta trafikbeteenden
  • att lyfta platser i Luleå Centrum och göra dem mer attraktiva

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Helena Lindvall

Bild: Luleå kommun, Pixabay

Logotyp