Spana efter norrsken – så hittar du de bästa ställena i Luleå kommun

Går det att se norrsken i Luleå och var är de bästa ställena för att se dem? Luleå turistcenter får många frågor från besökare och nu har sektion Geodata tagit fram förslag på platser som du hittar i kommunkartan.

– Luleå och Norrbotten tillhör en exklusiv skara platser dit man faktiskt kan resa både relativt enkelt och bekvämt för att se norrsken. Fördelen med kommunkartan är att den är digital och nära till hands i telefonen, säger Lars Mandahl vid Luleå turistcenter.

Aurora Borealis, eller norrsken, varierar i färg beroende på vilken höjd och med vilken hastighet solpartiklarna kolliderar med den yttre atmosfären. Rött uppstår på högsta höjden och därefter grönt, lila och blått närmast jorden. För att vi ska kunna se norrsken måste det vara tillräckligt med solenergi och vinkeln som energin träffar atmosfären måste vara rätt för vårt läge. Välj en plats som har så lite störande belysning som möjligt och välj en dag med klart eller halvklart väder

Norrsken går att se i Luleå från september till april när det är tillräckligt mörkt på himlen.

Stort intresse hos besökare för norrsken

På Luleå turistcenter är frågor om norrsken bland de absolut vanligaste från besökare. De vill veta hur de ska göra för att se dem och var de kan se dem bäst. Många blir förvånade över att säsongen är så lång. Så fort det börjar mörkna på hösten i september fram till tidiga våren i april är det möjligt att se norrsken. Det behöver inte heller vara kallt men man måste hitta en mörk plats och spana uppåt.

Bild på prognos för norrsken den 16 november

Prognosbild från Aurora Forcast den 16 november cirka tio i nio på kvällen.

När kan man se norrsken?

För att ha lite mer än tur att se ett norrsken kan man gå lite mer vetenskapligt till väga. Det finns en karttjänst hos Space Weather prediction center Länk till annan webbplats. som visar norrskensprognoser. Här kan du se hur stark aktivitet som förväntas. Ju rödare markering desto troligare är det att du får se ett norrsken. När du ser att det är röda markeringar över norra Sverige kan du gå in på Institutet för rymdfysik i Kirunas sida som visar magnetogram Länk till annan webbplats..

Visar diagrammen ett mönster som hoppar upp och ned så är det bara att ge sig ut till någon av platserna i kommunkartan Länk till annan webbplats. och spana mot himlen. Visar diagrammet raka linjer är det lika bra att vänta ett tag.

Kom ihåg – varma kläder så att du kan njuta länge av skådespelet. När man väl får syn på ett norrsken vill man inte gå in igen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Luleå kommun, Pixabay

Logotyp