Upphandlingen avser kommunens huvudsakliga behov av livsmedel till skolor och äldreomsorg, bland annat ägg, bär och grönsaker. Vissa varor har upphandlats tidigare, exempelvis mejeriprodukter. Ambitionen är att erbjuda ett varierande utbud av frukt och grönsaker efter säsong, tillgång och pris. Livsmedelsinköpen ska också bidra till en hälsosam livsstil och positiv måltidsupplevelse.
Samverkan med leverantörerna
Leverantören som får uppdraget ska bidra till minskad klimatpåverkan i sin egen och kommunens verksamhet.
– Det innebär exempelvis minskning av matsvinn och utsläpp från transporter. Men även hållbart förpacknings- och förbrukningsmaterial och dess användning, säger Hannah Watts (bilden till höger).
– Dessutom ska leverantören bidra med kunskap för att öka säsongsanpassningen i inköpen.
Höga kvalitets- och hållbarhetskrav
Kraven på livsmedlen ställs utifrån behov samt vad som är mest ändamålsenligt för respektive produkt. Bedömingarna görs i samarbete med experter på kommunens måltidsverksamheter.
– Det handlar om allt från socialt ansvarsfulla odlingar till god djuromsorg och ekologiskt. Vi väger behov, egenskaper, nytta, tillgång och prisbild för respektive produkt och ställer krav utifrån vad som är mest ändamålsenligt, förklarar Hannah Watts och ger ett exempel:
– Vi kan avstå från krav på ekologiskt om det innebär att produkten måste importeras istället för att odlas lokalt eller i Sverige. Vi gör en avvägning för varje produkt.
Social hänsyn
I upphandlingen finns också krav på samarbete med kommunens arbetsmarknadsförvaltning, med syfte att integrera människor på arbetsmarknaden. Det kan exempelvis vara att leverantören kan erbjuda praktikplats eller anställning.
Premierade åtgärder
Leverantörer som arbetar för att öka det underrepresenterade könet inom företaget premieras. Likaså de som arbetar aktivt med närproducerat och som kan dela med sig av kunskap. Enligt Hannah Watts innebär det stora fördelar med korta led och nära samarbete mellan producent och den som ska äta eller arbeta med maten som köps in.
– Det ger ökad kunskap om bland annat livsmedlens ursprung, odlings- och produktionsmetoder. Allt detta skapar mervärde och bidrar till kommunens hållbarhetsarbete.