Lina har högt flygande planer

Redan när Lina Labba fick höra talas om flygteknikprogrammet i Luleå bestämde hon sig. Där skulle hon gå gymnasiet. Lina kommer från en renskötande familj utanför Jokkmokk och har siktet inställt på att bli pilot.

Redan som liten fascinerades 17-åriga Lina Labba av att flyga. Varje sommar åkte familjen, som är renskötare, till fjälls med helikopter och för Lina var drömmen att bli pilot.

– Jag gick i sexan när jag fick veta att det finns en flygteknikutbildning i Luleå. Redan då bestämde jag mig för att gå det här programmet, säger Lina som är uppvuxen i Vaikijaur, utanför Jokkmokk.

Lina Labba, elev på flygteknikprogrammet i Luleå gymnasieskola

Lina Labba går på flygteknikprogrammet i Luleå, ett första steg för att uppfylla drömmen om att bli pilot.

När gymnasiet hade Öppet hus för niorna besökte Lina skolans flyghangar för första gången och hjärtat bultade lite extra vid åsynen av helikoptrarna som stod där.

Trivs i flyghangaren

Nu har hon snart gått på flygteknikprogrammet i ett år och hennes högt ställda förväntningar har infriats.

– Jag trivs jättebra. Det är en liten skola, alla känner alla och vi är ett sammansvetsat gäng. Eftersom programmet har riksintag har jag fått nya vänner från många olika ställen i landet, det är kul. Än så länge har vi mest nosat på grunderna i flygmekanik och jobbat med trådlåsning, nitning och saxpinnar. Jag ser fram emot att få börja skruva i motorerna på allvar, säger Lina.

Efter den treåriga gymnasieutbildningen är Lina behörig att jobba som flygmekaniker, men hon tänker fortsätta plugga flygteknik på Yrkeshögskolan, som ligger vägg i vägg med gymnasiet, för att senare läsa till pilot. Gymnasieskolans Flygteknikprogram ger även allmän behörighet till universitetsstudier.

Rektor Ellinor Bäckström vid flygteknikprogrammet Luleå

Rektor Ellinor Bäckström

Allt fler tjejer söker hit

Skolans rektor Ellinor Bäckström gläds åt att allt fler fått upp ögonen för det specialiserade program som skolan erbjuder.

– Det finns en stor efterfrågan på utbildade flygmekaniker och flygtekniker, arbetsfältet är hela Europa. Vår utbildning är mycket kvalificerad. Vi jobbar efter krav från såväl Skolverket som den Europeiska myndigheten för luftfartssäkerhet, EASA, säger Ellinor Bäckström, som också är nöjd över att allt fler tjejer söker sig till utbildningen. Av skolans 65 elever är nio tjejer.

– Det är ett trendbrott, tidigare har vi som mest bara haft tre flickor samtidigt på skolan. Tjejerna har fått upp ögonen för att den här yrkesutbildningen leder till jobb med många möjligheter och en bra ingångslön.

Renskötare och pilot

Utbildningen finns på fem orter i Sverige och alla har riksintag. I skolan i Luleå finns just nu såväl elever från hela länet, som elever från Stockholm, Linköping och Gotland.

– Det är förstås ett stort steg att flytta hemifrån för att gå gymnasiet, men vi hjälper eleverna med att ordna bostäder och har täta föräldrakontakter, säger Ellinor.

Lina säger att det var både spännande och kul att flytta hemifrån. Nu får hon ju själv bestämma - exempelvis vad hon ska äta till middag.

– Jag äter gärna souvaskebab. Renkött ska det vara, skrattar Lina som sedan småbarnsåren har eget renmärke och i framtiden vill kombinera jobbet som renskötare och pilot.

FAKTA Luleå gymnasieskola

  • Luleå Gymnasieskola är en av Sveriges största gymnasieskolor, beläget mitt i centrum på ett samlat campusområde. Flygteknikprogrammet håller till i anslutning till Luleå Airport och F21.
  • Här finns 17 nationella program, flera nationellt godkända idrottsutbildningar samt spetsutbildning i matematik.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Birgitta Lindvall Wiik

Logotyp