232 ukrainska flyktingar kommer till Luleå

Från 1 juli anvisar Migrationsverket ukrainska flyktingar som kommit till Sverige under massflyktingsdirektivet till kommunala mottagningsboenden runt om i landet. Luleå kommun kommer att ta emot 232 personer, varav 96 är barn under 18 år.

Det finns tre mottagningsboenden på olika platser i kommunen som drivs av Arbetsmarknadsförvaltningen. De iordningställs med återbrukade möbler genom ett nära samarbete med Lumires återvinningsmarknad och kommunens inventariebank.

Välkommen in och se ett singelrum på ett mottagningsboende i Luleå. Film: Maria Näslund.

Boendena har rum i olika storlekar, allt från singelrum till familjerum med gemensamt kök och eller eget kök. Boendena är bemannade med boendevärdar och boendeassistenter från Arbetsmarknadsförvaltningen.

Främst kvinnor och barn

232 personer har blivit anvisade till Luleå kommun, vilket motsvarar det kommunfördelningsantal som beslutats att Luleå kan ta emot. Det är främst kvinnor och barn och de ska tas emot senast 7 augusti. Totalt är det 96 barn i alla åldrar upp till 18 år.

När personer anvisas från Migrationsverket har kommunen en månad på sig att förbereda för deras ankomst. De ukrainska flyktingarna har fortsatt sina handläggare på Migrationsverket och kommunens ansvar är att erbjuda boende och skola.

De som flytt till Sverige under massflyktingsdirektivet får stanna i Sverige i 1 år, men kan ansöka om förlängning upp till 3 år. Migrationsverket räknar med att 55 000 personer från Ukraina kommer till Sverige under året och att 23 500 av dem behöver hjälp med boende.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg

Film: Maria Näslund

Logotyp