1.
Lule älv, som rinner genom Gällivare, Jokkmokk, Boden och Luleå kommuner, står för 11 procent av hela Sveriges elproduktion. 2022 producerade älvens vattenkraftverk hela 17,4 terrawattimmar, dubbelt så mycket el som vi gör av med i Norrbottens län på ett år.
2.
Planer på att bygga bostäder norr om Sinksundet har funnits länge – redan på 1970-talet fanns planer på ett bostadsområde med namnet Södra Bensbyn med gatunamn som Plankvägen, Brädvägen och Bjälkvägen. Efter att befolkningsutvecklingen stannade av slopades planerna och det dröjde ända tills 2010-talet innan området började bebyggas och blev Hällbacken och Dalbo.
3.
Det är inte bara gymnasiebyns skolor Hackspetten, Lärkan, Kungsfågeln och Örnen som fått namn efter kvarteren där de ligger. Samma sak gäller för parkeringshusen Tjädern och Karpen, Lejonet (rättscentrum), Loet (busstationen), Hägerns förskola och Delfinen (Coop Norrbotten Arena). Och en gång i tiden hade Luleå en biograf som hette Forellen, belägen i, just det, kvarteret Forellen.
4.
Luleå stoltserar med flera ”nordligaste”. Europas nordligaste Pridefestival (när den startade 2012), det nordligaste tekniska universitetet i Skandinavien och världens nordligaste kommersiella solkraftspark.
5.
Isbanan runt Luleås centrumhalvö utsågs till en av de 50 häftigaste naturupplevelserna i världen av CNN, när de tog med den på sin Travel Bucket List. Isbanan har också varit platsen för världens första Pridetåg på is, den nederländska skridskotävlingen Schaatsen och löpartävlingen Sea Ice Marathon.
6.
Gång- och cykelbroarna längs Lulsundskanalen har fått sina namn från betydelsefulla kvinnor i Luleås historia: Märta Bucht som var engagerad i rösträttskampen, Siri Holm som var den första kvinnan i Luleå stadsfullmäktige, Linda Fagerlin som var engagerad i föreningslivet och en av de första kvinnorna i Luleå fattigvårdsstyrelse samt Lotten Burman som även hon var en av de första kvinnorna i fattigvårdsstyrelsen och engagerad i föreningen för kvinnans politiska rösträtt.
7.
Sandön och Likskär satt tidigare ihop med en sandbank men grävdes isär när en ny farled till Luleå hamn skulle anläggas på 1960-talet.
8.
Det var på Meldersteins järnbruk i Råne älvdal som en del av den norrbottniska järnindustrin startade på 1740-talet. Då transporterades järnmalmen med ren från Malmberget och vattenkraften från Bjurån gjorde platsen perfekt för ett bruk. Bruket var i gång ända till 1892.
9.
Luleå Basket och BC Luleå är de lag som vunnit SM-guld flest gånger sedan Basketligan dam och Basketligan herr infördes, 8 gånger var.