Försiktig förbättring för företagsklimatet i Luleå

I dag presenterar Svenskt Näringsliv sin årliga enkätundersökning om företagsklimatet. Resultatet visar på en positiv utveckling inom flera områden för Luleå kommun.

Ungefär 400 företagare i Luleå har fått Svenskt Näringslivs enkät om det lokala företagsklimatet under 2025. Företag som är medlemmar i Svenskt Näringsliv är den primära målgruppen för enkäten, en även ett antal icke-medlemmar inkluderas i urvalet för att bredda underlaget och få en mer representativ bild av företagsklimatet. Resultaten i enkätundersökningen ligger som bas till en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i landets samtliga 290 kommuner. Rankingen presenteras på hösten.

Näringslivet har i mätningen bedömt kommunens service, attityder och förutsättningar för att driva företag.

Under tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv resultaten från sin årliga enkät om det lokala företagsklimatet. I undersökningen har företagare runt om i landet fått bedöma kommunernas service, attityder och förutsättningar för att driva företag.

I Luleå deltog 198 av de 400 tillfrågade företagen i enkäten, främst verksamma inom branscher som bygg- och installation, industrin samt företagstjänster. Majoriteten av dessa företag har mellan 1 och 25 anställda. Undersökningen visar att företagen i Luleå främst efterfrågar bättre dialog mellan kommunen och näringslivet, kortare handläggningstider, bättre förståelse för företagande hos kommunens beslutsfattare, fler bostäder och mer byggbar mark.

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör:

– Vi ser en försiktig förbättring i flera av de undersökningar vi använder för att följa upp och utvärdera vårt arbete gentemot näringslivet – däribland Svenskt Näringslivs mätning. Vi ser att vi är på rätt spår men det är viktigt att vi inte tappar fart i vårt förbättringsarbete. Vi kommer att fortsätta utveckla vår service med full kraft och stärka dialogen med företagen.

Kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S) lyfter fram hur synpunkter från de lokala företagarna har påverkat kommunens arbete:

– Vi har prioriterat näringslivsfrågor i kommunen de senaste åren, och fokuserat på att ge en bättre service till våra företag. Under 2024 träffade vi många företag, och fick många medskick kring vad vi behöver göra. Det är roligt att företagen ser förändringar, undersökningen blir som ett kvitto på att våra insatser hittills börjat ge resultat.

Ett område där kommunen ännu inte nått önskad effekt är upphandling.

Daniel Granlund, inköpschef:

– Vi har genomfört flera insatser för att förbättra och förenkla våra upphandlingar för näringslivet, men resultatet i undersökningen visar att vi ännu inte nått hela vägen. Nu intensifierar vi arbetet med att identifiera var bristerna finns, så att vi snabbt kan vidta ytterligare åtgärder.

Luleå kommun vill genom samarbete och öppen kommunikation ytterligare stärka relationerna med näringslivet. Josefine Wihlzon, näringslivschef:

– Det är glädjande att vi ser en uppåtgående trend i ännu en mätning. Det visar att vårt arbete ger resultat. Sedan den första september 2024, när nya näringslivskontoret startades, har vi satt relationer, dialog och samverkan i centrum. Sedan dess har vi bland annat gjort över 60 företagsbesök till små och medelstora företag, startat nya mötesplatser såsom byggfika, öppet hus och landsbygdsträffar, bildat ett nytt näringslivsråd - med representation från vitt skilda branscher och från små, medelstora men även större företag. Vi har mött över 100 personer från vitt skilda delar av näringslivet på scenen vid våra ”Frukost med näringslivet”. Samtidigt är vi ödmjuka inför att vi inte är i mål – men vi är definitivt på rätt väg.

.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Alexandra Nyman och Hanna Jönsson
Foto Ida Lund

Logotyp