Aktiva eftermiddagar med After school

Sunderbyskolans fritids finns nu på skolan, efter att under några års tid har haft verksamhet för eleverna i årskurs 4-6 i fritidsgårdens lokaler i Sundis sporthall. På måndagen var det invigning i de nya lokalerna.

– Fritids är en viktig del av skolans verksamhet och det känns toppen att kunna erbjuda även de äldre eleverna på skolan något som lockar. Rörelse är en viktig del i Sunderbyskolans verksamhet och ”After school” ger oss möjlighet att ge eleverna aktiva eftermiddagar, säger rektorn Lena Sandberg.

Inför invigningen har personal och elever jobbat tillsammans med att skapa ett fritidsutrymme som passar de äldre eleverna. Elevernas tankar, förslag och idéer var en viktig utgångspunkt i arbetet och gav chans till inflytande och delaktighet.

Rektorerna Jan Vinroth och Lena Sandberg var på plats för att klippa bandet och inviga After school tillsammans med pedagoger och elever.

Umgås och skapa på After school

– Vi kommer utgå mycket ifrån vad eleverna själva vill göra och skapa förutsättningar utifrån det, säger Ros-Mari Östnell, lärare, fritidshem.

På ”After school” finns möjligheter att umgås med kompisar, hänga, skapa, röra på sig,

– I pandemitider är det inte så lätt att umgås med kompisar efter skolan. Här erbjuder fritids en chans till meningsfull fritid tillsammans med andra, säger Ros-Mari Östnell, lärare, fritidshem.

I lokalerna finns också nu bland annat biljardbord, ett ”vardagsrum” med spel och ett kök där både barn och personal kan vara.

I det så kallade vardagsrummet finns tv och sällskapsspel.

– I köket kommer eleverna själva kunna vara med och göra mellanmålen. Vi vill ha eleverna så delaktiga som möjligt, säger Johanna Johansson, fritidsassistent

Det finns även en pysselhörna där man bland att kommer kunna sy och måla.

Så tycker eleverna

”Jättebra att det är i skolan.”

”Jag hinner vara längre tid på After school för nu när vi alla är i skolan.”

”Jag gör bort läxan på After school.”

”Jag kan vara i musiksalen och träna på piano.”

”Jätteroligt att vi har ett kök där vi får baka och göra gott mellanmål.”

”Skönt att chilla innan man ska på träning.”

FAKTA

  • Sunderbyskolan är en skola från förskoleklass – årskurs 6 i Sunderbyn
  • Det går cirka 453 elever på skolan
  • www.lulea.se/sunderbyskolanlänk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Caroline Rönnberg

Logotyp