Barngruppernas storlek har betydelse men säger inte allt om förskolans kvalitet

Att endast mäta barngruppens storlek är ett trubbigt instrument för att uttala sig om förskolans hela kvalitet. I Luleås förskolor likväl som i andra kommuner organiserar rektor med personal verksamheten i grupper utifrån barnens ålder, intressen och nyfikenhet. Men det syns inte i statistiken.

SCB publicerar årligen olika nyckeltal gällande förskolans kvalitet. Det handlar bland annat om barngruppernas storlek. Enligt nationell statistik har Luleå stora barngrupper jämfört med andra kommuner. Skolverket har fått förtydliga sina instruktioner till kvalitetsmätningarna att med barngrupp menas den grupp som barnen ingår i under den större delen av dagen, men det öppnar ändå upp för olika tolkningar om vad till exempel en begränsad del av dagen innebär.

– Kommuner kan göra olika tolkningar av vad som menas med barngruppen. Därför kan nyckeltalet barngruppernas storlek vara ett osäkert mått på kvalitet i jämförelse med andra kommuner och framför allt som ensamt mått på kvalitet, säger Annica Backman som är verksamhetschef för förskolan på Barn och utbildningsförvaltningen

Barn som leker på förskolan

Luleå har under alla år valt att följa utvecklingen av barngruppernas storlek och rapporterar barngruppen som alla barn som finns inskrivna på avdelningen. En del av barnen vistas 15 timmar per vecka i förskolan om barnens vårdnadshavare är föräldralediga med yngre syskon eller om vårdnadshavare är arbetssökande.

– Skolverkets riktlinjer om barngrupperna säger tyvärr inget om hur många personal som bör jobba i den aktuella barngruppen eller hur många av personalen som bör vara legitimerade förskollärare eller yrkesutbildade barnskötare, fortsätter Annica Backman

Förskolebarn mår bra av färre kontakter

Det finns forskning som visar att barn i förskoleåldrar mår bra av ett begränsat antal kontakter med andra barn och vuxna – teorin benämns anknytningsteori – så barngruppernas storlek har betydelse. Politikerna i Barn och utbildningsnämnden har angett en riktning för en fortsatt hög kvalitet i förskolan. Barngrupperna ska inte bli större och kommunen ska värna den höga kvaliteten genom att ha en hög andel förskollärare och barnskötare i verksamheten.

I Luleås förskolor arbetar en hög andel legitimerade förskollärare och yrkesutbildade barnskötare jämfört med förskolor i andra kommuner. Personalens möjligheter till kompetensutveckling är ytterligare en faktor för kvalitet och tillsammans med fackförbunden Kommunal och Lärarförbundet görs satsningar på personalens kompetens samt arbetsmiljö.

Barnen lyckas bra i skolan

Förskolans kvalitet kan också bedömas utifrån hur väl barnen har fått möta innehållet enligt målen i förskolans läroplan.

– Vi vet att Luleås skolbarn i tidiga skolår når goda resultat vid till exempel kartläggningar av läsförståelse i förskoleklassen och vid nationella prov i årskurs 3. Förstås har den undervisning som barnen har fått i Luleås förskolor betydelse för det resultatet, säger Annica Backman.

Förskolans vårdnadshavare är också i undersökningar gjorda av Barn och utbildningsförvaltningen nöjda över sina barns förskola (96,2%), och upplever att förskolan ger det stöd som barnen behöver samt stimulerar deras barn vilja och lust att lära sig.

FAKTA Skolverkets kvalitetsfaktorer för organisering av barngrupper i förskolan

  • Personalens utbildning och kompetens. Forskning visar att det viktigaste för en god kvalitet i förskolan är personalens utbildning och kompetens.
  • Personaltätheten är också viktigt eftersom det påverkar omsorgen samt samspelet och kommunikationen mellan barn och personal.
  • Sammansättning i grupperna och ålder på barnen. Barnen behöver få sina behov tillgodosedda och inte komma till skada eller skada någon annan.
  • Inne- och utemiljön. Miljön ska vara lätt att överblicka och underlätta kontakten mellan personal och barn. Den ska inspirera barnen att samspela och att utforska världen. Den ska stödja barnens utveckling, lärande, lek och kommunikation.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

TEXT: Camilla Hermansson

BILD: Luleå kommun

Logotyp