Beredskap: Det gör Luleå kommun

Luleå kommun har ett samhällsuppdrag inom beredskap inför en potentiell kris. Anna Lindh Wikblad, kommundirektör, berättar om arbetet.

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör, berättar om Luleå kommuns arbete inför en potentiell kris.

– Vi genomför exempelvis kontinuitetshantering – planering av hur verksamheten ska kunna drivas under störning och att viktiga varor och liknande köps in och lagerhålls. Vi säkerställer att det finns en organisation som fungerar i krig, vilket innebär att kommunens medarbetare kommer till jobbet och att verksamheterna har planerat för hur de ska klara sig utan personer som eventuellt i stället behöver arbeta för Försvarsmakten eller Räddningstjänsten via krigsplacering eller civilplikt. Någonting annat vi gör är att planera för ”trygghetspunkter” som kan ställas i ordning runt om i kommunen för att tillhandahålla exempelvis vatten, tillgång på el eller information i en större kris eller krig, säger Anna Lindh Wikblad, kommundirektör och den tjänsteperson som är ytterst ansvarig för den kommunala verksamheten och hur den fungerar under en kris.

Hon understryker också betydelsen att varje enskild person har en hemberedskap.

– Om vi säger att vi har 80 000 Luleåbor som alla i en krissituation behöver hjälp av någon annan, då kan jag säga att samhällets resurser inte kommer att räcka länge. Vi som kommun måste alltid hjälpa de som kanske inte kan hjälpa sig själva i första hand, så som våra äldre inom hemtjänst och på särskilt boende. Sedan har det visat sig i krig och kriser, att ju mer normalt livet kan snurra på desto lättare är det att hålla hoppet uppe om att en hemsk situation kan vända till det bättre.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström och Josefin Högström

4 november 2024

Logotyp