Bråte och skräp i skyddsrummen oroar kommunen – ”Varje centimeter kan rädda liv”

Julgranar, pianon och frysboxar – det mesta har Luleå kommun och stadsbyggnadsförvaltningens personal mötts av när man gått igenom och granskat de kommunala skyddsrummen i Luleå. Nu uppmanar kommunen invånare att se över och uppmärksamma skyddsrummen man vistas vid.

På Luleå kommuns webbsida finns en skyddsrumskarta för skyddsrum i Luleå och Råneå tätorter. Länk till annan webbplats. Kartan är kopplad till MSB:s officiella skyddsrumskarta och är ett bra komplement om den ena eller andra webbplatsen ligger nere.

Bild på en skyddsrumsskylt, i bakgrunden bakom skylten är det en nertonad bild av ett skyddsrum.

Bråte och skräp har ofta varit förekommande i Luleå kommuns skyddsrum.


Sedan kriget i Ukraina bröt ut har förvaltare från stadsbyggnadsförvaltningen och Luleå kommun haft i uppdrag att gå igenom de kommunala skyddsrummen som finns runtom i Luleå. Totalt har man tittat på cirka 50 skyddsrum och anmärkningsvärt för förvaltarna är att många av dessa inte är redo för en eventuell krissituation:

– På många ställen, och då menar jag många, har det varit fullt med gammalt bråte och skräp. Ibland har man knappt kunnat gå in och så ska det inte vara, säger Lovisa Eriksson, förvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen.


Bild på en skyddsrumskarta.

På Luleå kommuns webbsida finns en skyddsrumskarta med skyddsrum i Luleås och Råneås tätorter. Där kan du exempelvis söka efter skyddsrum som finns nära ditt hem, din arbetsplats eller skola.


Uppmanar till uppmärksamhet

Patrik Silverplats, förvaltare på stadsbyggnadsförvaltningen, har också gått igenom skyddsrummen och mötts av samma sak:

– Julgranar, pianon och frysboxar, jag har nog sett allt och det kan bli allvarligt om många skyddsrum innehåller mycket och tunga föremål. För är kriget eller krissituationen framme ska man kunna tömma rummen på allt inom 48 timmar.

– Vem vet för den delen om man har så lång tid på sig? Många möbler och prylar kanske man inte hinner flytta, och ska det ta värdefullt utrymme för oss människor? Varje centimeter kan rädda liv, fortsätter Silverplats.

Vidare uppmanar både Eriksson och Silverplats att personer som är verksamma vid skyddsrum som tillhör och inte tillhör Luleå kommun att vara uppmärksamma och tillgodose att rummen efterföljer kommunens förhållningsregler.


Förhållningsreglerna hittar du här:

Skrivelse angående skyddsrum i stadsbyggnadsförvaltningens lokaler – Luleå kommun Länk till annan webbplats.

Mer om skyddsrum och hemberedskap:

Ökat intresse för kommunens skyddsrum - Vårt Luleå Länk till annan webbplats.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Adam Larsson Englund.

Foto: Luleå kommun

Logotyp