Brottningsklubb fick motta Norrbottens jämställdhetspris 2024

Norrbottens jämställdhetspris delades ut under den Regionala jämställdhetsdagen på Vetenskapens hus i Luleå. Vinnare blev Karl-Gustaf Brottningsklubb från Övertorneå för deras arbete med att lyfta och driva jämställdhetsfrågor i Norrbotten.

Övriga nominerade var Kalix Naturbruksprogram, Shahnaz Rasoul, Ulrica Andersson, Mariana Vnuk, Roger Sångberg, Tjejjouren i Luleå, Victoria Kärrman, Olle Martinsson, Kvinnojouren Boden, Bodens BK FF och Kvinnojouren Boden, Marianne Salometsä, RFSL Luleå och norra Norrbottens län, Lex Tintin, Karin Sjöö Åkeblom, Carina Henriksson Opera Vildmark och Kerstin Tuomas Larsson.

Jenny Hjorth-Rova och Emil Rolfs tog emot priset från juryns ordförande Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län. Foto: Maria Sirviö, Länsstyrelsen Norrbotten.

– Det här priset är till alla våra treåriga tjejer som dyker upp träningen, meddelade tagna men glada vinnarna Jenny Hjorth-Rova och Emil Rolfs som tog emot priset från juryns ordförande Lotta Finstorp, landshövding i Norrbottens län.

Karl Gustaf BK:s brottningssektion bildades 2003 av ledare och brottare från Karungi IF och Lappträsk SK och har en egen lokal i Hedenäset i södra delen av Övertorneå kommun.

Jämställdhetspriset delas årligen ut till en aktör som genom sin verksamhet bidragit till ett mer jämställt samhälle. Vinnaren erhåller 100 000 kr och priset delas ut av Region Norrbotten, Länsstyrelsen Norrbotten, Norrbottens Kommuner samt Luleå tekniska universitet, som gemensamt ingår i Samverkan för jämställdhet Norrbotten.

Motivering: ”Årets pristagare har i många år arbetat för att bereda plats för tjejer och kvinnor i en miljö där killar och män alltid tagit stor plats. För att lyckas med arbetet har det krävts strategiska beslut, ett förändrat tankesätt och tid för att skapa ett sammanhang där alla känner sig välkomna och väljer att stanna kvar.

Aktören är verksam i glesbygden, men långa avstånd sätter inte stopp för att förverkliga barn och ungdomars drömmar och mål. Oavsett kön behandlas alla lika och får samma chans till utveckling. Genom att aktivt arbeta för ökad jämställdhet bland medlemmarna har föreningen tredubblat sin verksamhet och har idag en majoritet kvinnliga utövare och har tjejer och kvinnor som representerar föreningen på landslagsnivå med stor framgång.”

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Hanna Jönsson

24 september 2024

Logotyp