Bygga och bo, tillsammans!

Skulle du vara intresserad av att bygga och kanske bo tillsammans med andra? Eller är du med i en förening som vill bygga er gemensamma lokal tillsammans? Kanske skulle du och några andra Luleåbor vilja bygga en ekoby eller ett kollektivhus? Då kan en byggemenskap vara lösningen! Luleå kommun driver just nu ett projekt där målet är att öka kunskapen om möjligheten att bygga och bo tillsammans och att underlätta för grupper som vill bygga något gemensamt.

Luleå kommun har tillsammans med Coompanion Norrbotten fått medel från Region Norrbotten för att driva ett projekt kring byggemenskaper. I projektet ska Luleå kommun öka kunskapen om byggemenskaper, både inom den kommunala organisationen och bland Luleåborna. Projektet ska också möjliggöra för grupper som vill bygga tillsammans, på Luleås landsbygder eller i stan.

Matilda Eriksson, arkitekt på Luleå kommun, leder projektet om byggemenskaper.

– En bygg- och bogemenskap handlar om att ta kontroll över det man bygger och bygga för sina egna behov. En byggemenskap består av en grupp människor som gemensamt planerar, bygger och sedan använder en byggnad. Man kan också gemensamt renovera ett befintligt hus. Det kan handla om bostäder i olika former eller om helt andra byggnader som till exempel kontor, verkstäder eller föreningslokaler. Det unika är att de som ska använda byggnaden själva äger och driver projektet utan krav på avkastning från en byggaktör. Den här modellen är etablerad utomlands och har använts med framgång i bland annat Tyskland, förklarar Matilda Eriksson.

Matilda Eriksson (i mitten) driver projektet Byggemenskaper på Luleå kommun tillsammans med Sara Björklund (till vänster) och Kristin Bergvall (till höger).

Matilda Eriksson (i mitten) driver projektet Byggemenskaper på Luleå kommun tillsammans med Sara Björklund (till vänster) och Kristin Bergvall (till höger).

Från idé till färdig byggnad

En byggemenskap innebär att de boende själva driver byggprojektet, från idé till färdig bostad eller annan byggnad. Det ger friheten att skapa ett hem som speglar deras unika behov och visioner. En byggemenskap innebär ofta att den färdiga byggnaden används under gemensamma former, att det skapas en bogemenskap, till exempel ett kollektivhus. Så måste det dock inte alltid vara, en byggemenskap kan också innebära att man bygger separata hus i en gemensam ekoby eller separata lägenheter i ett flerbostadshus men med en del gemensamma ytor.

– Fördelarna är många. Genom att de som är med i byggemenskapen själva är byggherrar styr de över kostnaderna, vad de vill göra själva, vad som ska upphandlas i bygget och vilka kvaliteter i bostaden de vill prioritera. Det leder ofta till en hållbar och engagerande livsstil där återbruk och miljömedvetenhet står i fokus, berättar Matilda Eriksson.

Gemenskap och levande stadsdelar

En bygg- och bogemenskap erbjuder inte bara ett boende eller en gemensam lokal, utan skapar också förutsättningar för social stabilitet och levande stadsdelar. I Tyskland framhålls byggemenskaper som en faktor för social gemenskap, särskilt i nybyggda områden där engagemang från boende skapar liv och rörelse tidigt. Genom att boende delar engagemang och även praktiska arbetsuppgifter minskar risken för ensamhet, vilket är ett växande samhällsproblem.

– Bygg- och bogemenskaper skapar liv i en by eller stadsdel från dag ett, det blir en stark social gemenskap som ger möjligheter för grannar att umgås över generationsgränser och stödja varandra i vardagen, berättar Kristin Bergwall verksamhetsledare på Coompanion Norrbotten.

Tisdagen den 3 juni kan du komma och träffa projektgruppen och få veta mer om fenomenet byggemenskaper.

Tisdagen den 3 juni kan du komma och träffa projektgruppen och få veta mer om fenomenet byggemenskaper.

Informationsmöte 3 juni

Tisdagen den 3 juni bjuder Luleå kommun in till ett informationsmöte för att berätta mer om vad en bygg- och bogemenskap är för något, hur processen ser ut för att få i gång en byggemenskap och vilka aktörer som kan hjälpa till i uppstartsskedet.

– Då kan du komma och träffa oss som arbetar i projektet. Vi jobbar med bland annat detaljplanering och mark- och exploateringsfrågor. Coompanion Norrbotten är på plats och också representanter från en pågående byggemenskap i Svartöstaden, avslutar Sara Björklund, mark-ö och exploateringsingenjör på Luleå kommun.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Foto: Sanna Kalla, Pixabay

Logotyp