Cykelskolans fjärde år avklarat – ”Imponerad av hur drivna och positiva alla är!”

Nu har grusparkeringen intill gymnasiebyn i centrala Luleå återigen fyllts med cyklar och kämpande deltagare som tränat på att cykla. Samuel Bergsten, som varit en av lärarna på cykelskolan, ser tillbaka efter det sista cykelpasset på en positiv tid:

– Det spelar egentligen ingen roll om man gått upp alldeles för tidigt, ätit dåligt eller haft en dag av långa möten. När man går ifrån cykelskolan så gör man det fylld av energi och glädje.

Bildmontage från cykelskolan där bland annat läraren Samuel hjälper en av deltagarna att pumpa däcken.

Cykelskolan var tillbaka under våren för sitt fjärde år.

Cykelskolan är över. Totalt har det varit sex olika tillfällen som barn och vuxna har kunnat träna på att cykla på grusparkeringen intill gymnasiebyn i centrala Luleå. Förutom deltagarna har det även varit representanter från Luleå kommun, Hej Främling! och även frivilliga som hjälpt deltagarna att lära sig cykla under cykelskolans fjärde år. LTU-studenten Janneke Snijder är en av de frivilliga och hon har valt att vara här av flera anledningar:

– Det ger mycket energi och för mig känns det så självklart att jag kan cykla, då är det roligt att lära någon annan det. Det är inte självklart egentligen, men det känns som det, säger hon och fortsätter:– Det tar lite fysisk energi, men man får mycket mentalt tillbaka.

Bild på en i föreningen Hej Främling! som medverkar och lär ut under cykelpassen.

Föreningen Hej Främling! har medverkat under cykelpassen

Balans och engagemang

En av alla deltagare är en mamma som också har tagit med sin son. Hon tycker att cykelskolan och initiativet är bra och att det har återkommit i år:

– Jag började förra året och visste inte förrän det var två pass kvar att cykelskolan fanns. Så det är bra att man får med från start nu.

Vad är det svåraste att lära sig?

– Att hålla balansen. Jag hoppas jag blir bättre de sista passen. Problemet nu är starten.

Bild på Steffen Eisele som har varit på plats för att hjälpa med cykelns konster.

Steffen Eisele har varit på plats för att hjälpa med cykelns konster.

Steffen Eisele, kemist från Tyskland, är också med som frivillig lärare. Han använder ofta cykeln i vardagen och tycker att cykelskolan är en bra start för de som inte har någon närstående som kan lära ut:

– Det är säkert många som funderar på hur man cyklar, hur man ska lära sig eller för den delen inte har någon cykel, så det är bra.

Hur har utvecklingen varit bland de som deltar?

– Det är många som lär sig snabbt och det är kul att se. Engagemanget är också bra, under måndagspasset var det en som tränade i två timmar och när vi sedan skulle avsluta ville hon ändå fortsätta. Det var jättekul att se!


”Dom betyder allt för oss”

Samuel Bergsten från Luleå kommun och en av alla lärare på cykelskolan är positiv efter den avslutade cykelskolan:

– Det har varit kul att se så många dyka upp, både unga som gamla. Jag har blivit så imponerad av hur drivna och positiva alla är!

Hur har responsen varit från deltagarna?

– De som dyker upp är glada och tydligt bestämda på att lära sig cykla. De är tacksamma och glada för chansen de får men också för den sociala biten, säger Bergsten.

Cykelskolan har varit igång sedan 2018 med undantag för pandemiåret, varför gör ni detta?

– Det är tredelat. Först och främst gör vi det för att fler ska välja hållbara resealternativ. Men också för mål vi har med att öka jämställdheten och jämlikheten i vår kommun, förklarar Bergsten och fortsätter:

– Det är många platser där till exempel kvinnor inte får lära sig cykla av olika anledningar, att då kunna erbjuda den möjligheten här känns jättebra. Sist men absolut inte minst så gör vi det också för att det är så kul! Det spelar egentligen ingen roll om man gått upp alldeles för tidigt, ätit dåligt eller haft en dag av långa möten. När man går ifrån cykelskolan så gör man det fylld av energi och glädje

Ni har frivilliga som kommer och hjälper deltagarna, vad betyder det för er?

– Allt, utan dem hade inte projektet varit möjligt till den grad vi gör det just nu.

Stora som små har varit med på cykelskolan.

Då väntas cykelskolan komma tillbaka

Samuel Bergsten berättar att inget datum är satt idag för när cykelskolan ska återanvända, men att kommunen vanligtvis brukar anordna cykelskolan under senvåren. Ett tips menar Bergsten är att hålla utkik på Luleå kommuns Facebook, L till Å:s instagramkonto (@l_till_a) eller mejla till LtillA@lulea.se, både för dig som vill delta som elev eller lärare.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund

Logotyp