Dags för skolstart

På onsdag 18 augusti är det dags för skolstart och det är undervisning på plats som gäller. Skolorna anpassar sig för att fortsatt minimera risken för smittspridning.

Från och med 10 augusti är förordningen om fjärrundervisning ändrad. Det som gäller från och med nu är att:

  • Skolhuvudmän får inte längre själv besluta om fjärr- och distansundervisning för att minska trängsel i skola och kollektivtrafik.
  • Fjärr- och distansundervisning får tillämpas endast på smittskyddsläkares inrådan eller Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
  • Skolhuvudmän får besluta om fjärr- och distansundervisning om det behövs för att lärare eller elever är hemma utifrån pandemihänsyn.
  •  

När höstterminen börjar är det fortsatt fokus på åtgärder för att minimera risken för smittspridning i Luleå kommuns förskolor och skolor.

Grundskolan fortsätter undvika större samlingar

När läsåret startar för grund- och grundsärskolan är det närundervisning som gäller. Det förebyggande arbetet för att undvika smittspridning följer nationella riktlinjer och alla skolor gör anpassningar utifrån sina lokala förutsättningar.

Skolorna kommer att undvika större samlingar. Delar av undervisningen och raster kommer att förläggas utomhus, särskilt under de första veckorna av terminen.

– Närundervisning ger den bästa kvaliteten, så det är positivt att vi går tillbaka till det. För att däremot undvika smittspridning behöver vi alla vara extra uppmärksamma på symtom och stanna hemma även vid milda sådana, säger Louice Stridsman, grundskolechef.

Skolorna kommer att möjliggöra för personal att fortsatt utföra de arbetsuppgifter som går hemifrån. Möjligheten att genomföra möten digitalt eller utomhus kommer även fortsatt att ses över.

I gymnasieskolan har alla elever närundervisning

Alla elever har närundervisning, vilket innebär att alla elever ska ha undervisning på plats på skolan. Personalen kommer därför också i huvudsak att arbeta på plats i skolan. Gymnasieskolan har fortsatta åtgärder i skolmiljön för att minska risk för smitta. Bland annat uppmanas alla att hålla avstånd, att följa lunchtider som finns i schemat, och att gå ut i friska luften under rast och håltimme.

Information om åtgärder i skolmiljön ges löpande till personal och elever. Det finns affischer uppsatta i hela gymnasiebyn om gällande restriktioner.

Det är fortsatt viktigt att alla följer gällande rekommendationer, bland annat att stanna hemma vid minsta symtom och gå och testa sig.

Gymnasieskolan uppmanar också sina elever att de som har möjlighet ska välja annat färdsätt än buss till skolan, särskilt på morgonen. Gå eller cykla gärna.

– Vi ser fram emot att ha eleverna på plats i gymnasiebyn från skolstart. Vi följer utvecklingen av pandemin dag för dag, vecka för vecka, och har en god beredskap för förändringar, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef.

Förskolan fortsätter som tidigare

Förskolan har inte innefattats av förordningen om fjärrundervisning men fortsätter med samma förhållningssätt och rekommendationer som under våren.

Det innebär bland annat att barn som lämnas i förskolan ska vara friska och krya, hämtning och lämning sker i första hand utomhus och inskolningar läggs upp på ett anpassat och smittsäkert sätt.

Nya vårdnadshavare från hösten 2021 får särskild information via sin förskola.


FAKTA OM SKOLSTARTEN

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Caroline Rönnberg

Logotyp