Eleverna på Furuparksskolan hade delats in i två grupper och först fick förskoleklass och ettorna lyssna på författarna. Sedan var det dags för tvåorna och treorna att ta plats i skolans bibliotek. Först berättade Jenny Hedström och Elina Ulvefeldt att de är två kompisar som ville skriva en bok, och att de också läser mycket själv och också för sina egna barn. Eleverna fick berätta om de läste böcker, och svaret på den frågan var ett rungande ja, och sedan berätta vilken deras favoritbok är.
– Jag gillar Harry Potter, utbrast en elev.
Tankarna bakom att skriva en bok
Jenny Hedström och Elina Ulvefeldt började med att berätta hur de hade tänkt när de skrev sin bok, kring var den skulle utspela sig och hur huvudkaraktärerna Laimo och Raggis skulle vara. En av dom gillar godis, att läsa böcker och grilla korv, och den andra skulle vara lite mer aktiv och gillade att klättra i träd och köra skoter. Berättelsen utspelar sig i den svenska fjällvärlden och är knuten till järnmalmsgruvan i Kiruna. De har hämtat inspiration från en stuga vid Torneträsk som de brukar vistas i under somrarna. Den visade de barnen, var den låg och hur man tog sig dit i väglöst land.
– VI blev inbjuda till den internationella barnboksdagen, och det är jätteroligt att komma ut och berätta om boken. Det ger jättemycket att se elevenas reaktioner på det vi läser och vad de funderar på, berättar Elina Ulvefeldt.
Nyfikna frågor och många ideer
Det var nyfikna elever som samlats, som de hade många frågor till författarna. Många händer sträcktes upp i luften under frågestunden. Den första frågan från en elev handlade inte om boken, utan miljön hade skapat funderingar.
– Vilka fiskar finns det i Torneträsk?
Eleverna var intresserade av att veta varför de skrev om Reimo och Ragge, om det kommer fler delar i serien och om de hade andra jobb än att vara författare.
Sedan fick eleverna också berätta vad de vill att en andra bok om Reimo och Raggis ska handla om.
– Kan inte Reimo och Raggis åka till Stockholm, utbrast en elev.
En annan idé var att de skulle hamna i ett helt godisland, eller åka till ett vattenland i Södra Sverige.
– Vi kan absolut ta med någon av elevernas ideér till nästa bok. Några av de saker de nämnde har vi redan tänkt på som teman, så det var jättebra att de sade det, säger Jenny Hedström.
Boken Raimo och Raggis och det färgsprakande godisträdet finns också översatt till nordsamiska.