Emma Lind arbetar som kock på Dungens förskola på Hertsön i Luleå, där matglädje och hållbarhet går hand i hand. Bakom nomineringen står förskolans rektor.
För Emma handlar matlagning i förskolan inte bara om näring utan lika mycket om delaktighet. På gården finns en odling som barnen sköter tillsammans med pedagogerna. När det är dags för skörd förvandlas det till en fest. Att barnen vågar prova nya smaker är något hon ser som en framgång och det råder inget tvivel om att de uppskattar maten som serveras.
– De får vara med från början, så frön, se allt växa och sedan plocka in det. I år gjorde vi bland annat svartvinbärssylt, krusbärskräm och morotsmarmelad. När barnen får äta något de själva varit med och odlat blir man alldeles varm i hjärtat, säger Emma.
Emma Lind brinner för att laga mat på råvaror som både är närodlat och hållbart producerat. Förskolan köper in från Noah – Lokal Mat, som distribuerar norrbottniska grönsaker.
– Man blir så lycklig när vitkålen och morötterna kommer. Då vet man att det är bra grejer och att odlarna här uppe kan fortsätta göra sitt viktiga jobb, säger hon.
Genom att Luleå kommun satsar på att köpa in närodlat det möjligt att både stötta producenterna och servera klimatsmart mat till barnen.