En vecka fri från våld

På 19 år har 299 kvinnor mördats av sin man, pojkvän eller exman i Sverige. Det är mer än en kvinna i månaden. Denna vecka sätts fokus på mäns våld mot kvinnor och hur det kan förebyggas när En vecka fri från våld arrangeras i Luleå för första gången.

– Det här är ingen kvinnofråga, det är en samhällsfråga. Våld i nära relationer förekommer i alla samhällsskikt, både bland gamla och unga, säger Marie Wallstén, avdelningschef Luleå kommun och en av initiativtagarna.

Varje dag mellan måndag och fredag 2–6 december sker olika aktiviteter, alla helt kostnadsfria.

I Luleå arrangeras flera aktiviteter under En vecka fri från våld.

Till exempel kommer Ann Söderlund och Sanna Lundell till Kulturens hus på måndag med Djävulsdansen, en föreläsning om hur det är att leva bredvid någon som är beroende eller lider av psykisk ohälsa.

Prata med barn om porr

Luleåborna är även inbjudna till Årets viktigaste föräldramöte i Kulturens hus på onsdag. Debutåldern för att börja konsumera porr har sjunkit till 12 år för pojkar. Hur kan vi prata med våra barn om porr och hur kapar porren vår sexualitet? Under kvällen diskuteras frågorna efter en visning av filmen Pornland.

Lunchföreläsning om Bränd frihet

På onsdagen blir även det lunchföreläsning med Maria Rashidi som skrivit boken Bränd frihet, en berättelse om förtryck, misshandel och frigörelse. Här bjuds publiken på gratislunch, men anmälan via Kulturens hus webb krävslänk till annan webbplats.

Initiativet till En vecka fri från våld kommer ursprungligen från Unizon och MÄN. Här i Luleå arrangeras veckan för första gången och bakom den står Luleå kommun, länsstyrelsen Norrbotten, Kvinnojouren Iris och Tjejjouren Luleå.

Här kan du se hela programmet för veckan som även innehåller ljusmanifestation, konstutställning och utställare.länk till annan webbplats

FAKTA - Arrangemang under veckan

Mer information om varje punkt finns på lulea.se/frifranvaldlänk till annan webbplats

  • 2 december kl 16. Ljusmanifestation Norra hamn
  • 2 december kl 18-19. Djävulsdansen, Stora salen, Kulturens hus
  • 3 december kl 14-16. Mingelfika Tjejjourens nya lokaler, Rådstugatan 2
  • 3 december kl 18-20. Anhörigföreläsning med Fredamottagningen, Lillan
  • 4 december kl 12-13. Lunchföreläsning Bränd frihet, Lilla salen, Kulturens hus
  • 4 december kl 18.30-20.00. Årets viktigaste föräldramöte – hur snackar man porr med sina barn?, Lilla salen, Kulturens hus
  • 5 december kl 10-11. Författarsamtal Spår av dina händer, Navet
  • 6 december kl 13-15. Film Safe Heavens med samtal, Kulturens hus
  • Alla programpunkter är helt gratis

Text: Therese Hedman

Foto: Pressbild

25 november 2019

Uppdaterad 2 december 2019

Logotyp