Förskolebarn har utställning om framtidens Luleå

Barn är de som ska leva i framtidens Luleå och de har många kreativa idéer för att göra Luleå till en attraktiv stad att bo i. Nu har förskolebarn klippt bandet till utställningen "Barns tankar om framtidens Luleå" som går att besöka i kommunens tillfälliga lokal i Smedjan fram till den 12 maj.

I framtiden vill barnen värna om naturen och att alla visar omtanke till varandra.

Jag vill att alla är försiktiga med träden och att alla är snälla med varandra och att polisen ska ta alla tjuvarna.

Förskolebarn klipper bandet till utställningen tillsammans med Emma Engelmark och Annica Backman.

Freja, Alva, Judith, Liv och Connor är med och klipper bandet till utställningen tillsammans med Emma Engelmark och Annica Backman.

Barns tankar om samhällsomvandlingen

Utställningen anordnas av det pedagogiska nätverket som sammanbinder förskolorna i Luleå kommun. Totalt är det barn från 16 förskolor som visar upp sina tankar om framtidens Luleå.

– Så fort vi fick nys om att kommunens lokal i Smedjan om samhällsomvandlingen skulle öppna ville vi att det också skulle bli en plats där barnen ska få synas, säger Ingela Åström, samordnare för det pedagogiska nätverket.

Utställningen invigdes av Emma Engelmark, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, och Annica Backman, verksamhetsledare, tillsammans med förskolebarnen Dylan, Freja och Alva från Kullens förskola på Hertsön samt Judith, Liv och Connor från Hammarens förskola i Södra Sunderbyn.

Emma Engelmark vände sig direkt till barnen i sitt invigningstal:

– Ni ska också få vara med och bygga framtidens Luleå, och har många kloka och viktiga saker att säga.

Utställningen är öppen på vardagar mellan 13-17 fram till den 12 maj.

Emma Engelmark minglar med förskolebarnen

Förskolebarnen tar för sig av dricka och salta pinnar tillsammans med Emma Engelmark, ordförande i Barn och utbildningsnämnden.

Klimatet och förnybar energi

Något som genomsyrar utställningen är att kommunens yngsta medborgare värdesätter miljön och tänker på klimatet och förnybar energi. Det märks när de beskriver de teckningar som de ritat. ”Träd är bra för dom suger upp avgaser och gör det till ren luft.” och ”Här är himlen, som är en solnedgång, solen skiner. Här är solkraftverket på taket. Den tar ljuset och gör den till energi. Den kan också ta upp månljuset så man har energi på natten.”

Connor och Liv pratar med en journalist på utställningen

Dylan och Alva visar vad barnen på Kullens förskola på Hertsön gjort till utställningen

Fler insekter och djur i framtiden

Barnen på Kullens förskolan på Hertsön önskar att det ska finnas mer kängrur i Luleå i framtiden, men också massa fjärilar, fjärilslarver, fiskar, spindlar och ekorrar. Bredvid husen i framtiden ska det finnas en soptunna där saker återvinns. ” I soptunnan slänger man all mat. Sedan kommer sopbilen på vägen. Sopbilen gör nytt skräp som gör nya saker och ny mat”.

Barnen har byggt en miljö kring framtidens Luleå med gräsmatta, robotar, människor och hjärnor.

I utställningen finns plötsligt olika hjärnor utplacerade i gräset framför huset.

Hjärnan tänker framåt och bakåt

I mitten av lokalen har barnen gjort en utställning där de visar upp vad som kommer finnas i framtiden; människor, ängar, träd och robotar. Mitt på gräset hittar man olika hjärnor utspridda i gräset. Barnen säger att hjärnorna är där för att de kan tänka både framåt och bakåt. Det går att tolka som att det är viktigt att ha ett historiskt perspektiv på samhällsomvandlingen och att också tänka på hur det blir längre in i framtiden.

Fler höghus i Rutvik

De barn som går på Gnistans förskola önskade sig fler höghus där det ryms många människor, så det finns någon att leka och laga mat med. Högst upp på önskelistan stod däremot att man ska få ha födelsedag varje dag och dessutom: ”Robotar som kör själva”, ”Garage där man kan parkera släpet” och ”Gräsmattor, blå himmel och frukt i träden”.

En av de som kommit på invigningen var Åsa Koski som är barnrättstrateg på Luleå kommun. Hon tycker utställningen är viktig:

– Luleå behöver bli en attraktiv stad för barn. För är det attraktivt för barn är det också attraktivt för vuxna. Barn är 20% av nuet men 100% av framtiden, säger hon.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp