Förskolebibliotek ska väcka läslust

Förra året beslutade Luleå kommun att satsa på små förskolebibliotek på alla förskolor. Två av dem som kommit en bit på vägen är Hammarens förskola i Sunderbyn och Dungens förskola på Hertsön. Biblioteken ska bidra till att väcka läslust och stärka barnens språkförmåga.

Johanna Wiksten Häggner som ansvarar för biblioteket läser Alfons Åberg med Sigvard.

Hammarens förskola i Sunderbyn har alltid haft en bibliotekshörna, nu har den utökats och blivit dubbelt så stor. Bland böckerna finns litteratur med historiskt värde, gamla sagoberättelser, faktaböcker och klassisk barnlitteratur som Alfons Åberg och Pippi Långstrump.

– Vi har tänkt att det ska finnas en bredd på böckerna, att det finns något för både yngre och äldre barn, och vi har även tänkt normkritiskt. Vi har också valt böcker med lite mer estetiskt uttryckssätt, vilket utmanar barnens fantasi och estetiska sinne, säger Helen Häggström, som är rektor för Hammarens förskola.

Helen Häggqvist, rektor på Hammarens förskola, hoppas biblioteket ska inspirera barnen och ge ringar på vattnet.

I biblioteket finns också böcker som är kopplade till de projekt som barnen arbetar med. Ett exempel på det är projektet med temat ”Hej jorden”.

– I projektet utforskar vi frågor som rör vår planets framtid, hur ska vi ta hand om jorden, hur blir det i framtiden. Därför har vi även valt böcker som behandlar natur, hållbarhet, och jorden, säger Helen.

Tanken är att biblioteket ska vara en levande och användbar del av förskolan under hela dagen, samt fungera som ett komplement till lärmiljöerna där det finns gott om böcker.

– Vi arbetar mycket med litteratur och vill att böcker ska vara levande och närvarande på avdelningarna. Till exempel kan det finnas böcker om djur i en djurhörna och böcker om byggande i en bygghörna, berättar Helen.

Bild till vänster: barnen har varit delaktiga i formandet av biblioteket
Bild till höger: på förskolan finns även böcker i lärmiljön

Förskolan använder även Polyglutt, ett digitalt bibliotek för att läsa böcker. Med det fysiska biblioteket får barnen möjlighet att läsa mer självständigt utan pedagogernas hjälp.

– Nu kan barnen ta en bok, sätta sig på golvet och läsa tillsammans. Det utvecklar deras nyfikenhet för bokstäver och ord och litteratur och blir också en samlingspunkt, säger Helen.

Barnen tycker att det är spännande och har varit delaktiga i att skapa biblioteket och små hörnor. Helen tycker det är fantastiskt att se deras nyfikenhet och intresse för böcker och menar att ett bibliotek lyfter fram vikten av böcker och läsning.

– Vi hoppas att barnen ska bli intresserade och nyfikna på språk och litteratur, och att det blir en naturlig del av deras vardag, säger Helen.

Biblioteket är en plats där barnen kan gå och bläddra bland böcker när de vill, låna en bok eller bara sitta och läsa i en lugn miljö.

– Eftersom det inte finns något bibliotek i Sunderbyn är detta ett bra sätt skapa ett intresse för litteratur och läsning. Det ger dem möjlighet att utmana sig själva och utvecklas vidare, avslutar Helen.

 

Dungens förskola invigde bibliotek med Pippi

Dungens förskola invigde sitt bibliotek i slutet av januari. Invigningen hölls utomhus eftersom alla inte får plats i biblioteket och dagen till ära var Pippi Långstrum gäst.

Invigningen besöktes av Pippi Långstrump ( Helena Thurfjell), förskollärare.

Det var många förväntansfulla barn som lyste upp när Pippi dök upp och berättade om några av böckerna som finns att läsa i det nya biblioteket. Sen fick ett av barnen klippa det röda bandet, det blåste såpbubblor och bjöds på dadelbollar.

Bild till vänster: barnen bjöds på dadelbollar.
Bild till höger: det finns även möjlighet för föräldrar att låna hem böcker.

Biblioteket har fått ta plats i ett av kontoren på förskolan. Här finns böcker av alla olika slag, till exempel faktaböcker, poesi, rim/ramsor, pekböcker och fabler.

– När vi valt böcker har vi såklart valt några av barnens favoriter. Vi har också böcker på olika språk på bland annat engelska, finska och arabiska, säger Helena Thurfjell, förskollärare.

Tanken är att alla avdelningar ska nyttja biblioteket som är inrett med en skön läsfåtölj, en soffa och små stubbar att sitta på.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marie Larsson

Logotyp