Giftig algblomning i Ängdalsro

Ännu ett fall med algblomning är konstaterat i Luleå kommun. Denna gång i Ängdalsro som ligger vid Holfjärden. Tidigare har algblomning, med cyanobakterie som kan producera gifter, konstaterats vid ön Furuholmen och Granskatan sydväst om Rörbäck.

Det var en närboende i området som upptäckte algblomningen och gjorde an anmälan om fyndet i Ängdalsro. Och den 29 juli togs prover på platsen och skickades för analys. Den 30 juli fick vi information från ICBV - informationscentralen för Bottniska viken, att provtagningen bekräftade att det var en cyanobakterie som kan vara giftig.

Algblomning konstaterad vid Ängdalsro.

Undvik kontakt med det algblommande vattnet

Informationscentralen råder allmänheten att undvika att komma i kontakt med vattnet. Det kan även finnas gift kvar från algen i vattnet några dagar efter blomningen.

Det är särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar och bli allvarligt sjuka. Husdjur bör också hållas borta vattnet, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Info om algblomning

På hemsidan hos ICBV - informationscentralen för Bottniska viken finns kartor över inrapporterade fall av algblomning. Länk finns i faktarutan längst ned i texten.

Rapportera om du ser algblomningar

Ser du misstänkt algblomning i vattnet kan du rapportera in det till Luleå kommuns avdelning Miljö och bygg:
0920-45 30 00

Eller direkt till Informationscentralen :
010-225 41 11


Text: Eva Sundgren

31 juli 2020

Logotyp