Gymnasieingenjörer utbildas med byggbranschen: ”Vi fick jobb direkt på ett arkitektkontor” 

Luleå gymnasieskola har tillsammans med byggbranschen en vidareutbildning på Teknikprogrammet i samhällsbyggande för att möta samhällsomställningens kompetensbehov. Här är tre personer som fick jobb på Tengbom arkitektkontor direkt efter utbildningen till gymnasieingenjör.

Jenny Norman, Emmy Roininen och Wilhelm Liikamaa trivs bra med jobbet som gymnasieingenjör på Tengbom arkitektkontor.

Beställare, konsulter och entreprenörer har varit med och utvecklat utbildningen tillsammans med rektor och lärare på Luleå gymnasieskola. Det innebär att det finns många valmöjligheter efter utbildningen och kontakter skapas naturligt med byggbranschen.

En som gått utbildningen är Emmy Roininen från Luleå. Hon tog examen från utbildningen 2017 och arbetar på Tengbom arkitektkontor i Umeå med möjlighet till distansarbete.

– Det är jättebra att få ett arbete direkt efter gymnasiet. Jag arbetar med erfarna och duktiga kollegor som hjälper till så jag lär mig mycket, säger hon.

Wilhelm Liikamaa fastnade för att arbeta i ett konsultbolag efter att även ha testat att arbeta på entreprenörsidan.

– Jag vill jobba inomhus och gillar att arbeta med de mjukvaror som branschen använder.

Inredning, färg och modeller

Det finns många olika yrkesroller i byggbranschen. Jenny Norman har alltid varit intresserad av arkitektur och gillar att arbeta med ritningar och modeller.

– Jag får rita upp modeller utifrån vad arkitekten vill. Nu arbetar jag med Haparanda badhus.I framtiden är jag intresserad av att arbeta med att skapa miljövänliga byggnader.

Jan Boman, projektledare på Tengbom arkitektkontor, tar emot de som sedan får jobb efter examen. Alla som gått utbildningen får en mentor som är erfaren som kan guida dem i arbetet.

– De har fått en bred och bra utbildning som har behandlat mycket av det vi sysslar med. Givetvis kan de inte lära sig allt under ett år. De har en upplärningstid när de kommer till oss. Det tar några år innan man är riktigt varm i kläderna i den här rollen, säger han.

På Tengbom anställs både civilingenjörer och gymnasieingenjörer. De jobbar i team och kompletterar varandra.

Gymnasieingenjörer och Jan Boman som är projektledare på Tengbom arkitektkontor

Jan Boman, projektledare på Tengbom Arkitektkontor, är en av mentorerna som gymnasieingenjörer får när de börjar arbeta hos dem.

Jobb direkt efter utbildningen

I utbildningen ingår 12 veckors arbetsplatsförlagt lärande inom olika delar av byggbranschen. Det finns 20 platser på utbildningen, men efterfrågan på gymnasieingenjörer i branschen är stor.

– Branschen har varit fantastisk. Om det är någon som inte fått jobb efter examen har de samverkat för det är så viktigt att eleverna får jobb. Alla som har velat ha jobb har också jobb med bra löner, säger Anna Nilsson, rektor för utbildningen, och tillägger att det kan gå lätt att göra karriär efter gymnasiet.

– Luleå gymnasieskola har i sju års tid utbildat gymnasieingenjörer och därmed försett byggbranschen i Luleå med viktig kompetens. Så bra blir det när skola och näringsliv krokar arm. Jag är ofantligt stolt över rektor och lärare, och imponerad över hur näringslivet slöt upp när vi kom med idén, säger Eva Lindbäck, gymnasiechef vid Luleå kommun.

FAKTA Luleå gymnasieskola

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Camilla Hermansson

Bild: Tomas Bergman

Logotyp