Hälsa för förskolepersonal i fokus – “Att upptäcka sina styrkor ger glädje i arbetet”

Efter pandemin upptäckte rektorerna på Björkskatans förskoleområde att deras personal var mer oroliga och trötta.

– Vi var lite dåligt rustade mot den ohälsa som ökade. Man mådde inte bra helt enkelt. Först var man orolig under pandemin och sedan blev man ängslig efter pandemin, berättar Pia Elofsson som är rektor på Uddens, Strandens och Sundets förskolor på Porsön.

Rektorerna bestämde sig för att starta ett hälsoprojekt tillsammans Lillemor Östman som är utvecklingsledare i hälsa på Barn- och utbildningsförvaltningen och i samarbete med det finlandsvenska universitetet Åbo akademi.

Rektorerna i Björksskatans förskoleområde samverkar i sitt ledarskap, och startade upp ett gemensamt hälsoprojekt med personalen på alla förskolor i området efter pandemin. Överst från vänster: Lena Heyden som är pedagogisk handledare, rektor Anneli Fagerstedt och rektor Gabriella Törngren. Nere från vänster: rekrot Pia Elofsson, rektot Ingela Söderholm och pedagogistan Frida Wikström.

Pandemin skapade behov av hälsoarbete

Under pandemin bet alla ihop.

– Speciellt när man började lätta på restriktionerna fanns det en otrolig oro, säger Gabriella Törngren, rektor för Brisens och Vintergatans förskola på Björkskatan.

Det normala efter pandemin var inte likadant som det normala innan pandemin och det skapade stress.

– Det hade också blivit en norm med färre barn på avdelningarna, pedagogerna var på plats men barnen var hemma. Vi vande oss vid att ha färre barn i grupperna under pandemin så det blev en omställning, menar rektor Anneli Fagerstedt som är rektor på Ormbergets förskola på Björkskatan och Laxens förskola i Örarna.

Rektorerna signalerade gentemot HR på Barn och utbildningsförvaltningen och Kommunhälsan att de var ovana vid kriser och krig. Rektorerna på Björkskatans förskoleområde började sedan samarbeta för att få till en gemensam modell för alla förskolor på Björkskatans förskoleområde.

– Vi behövde få till ett arbetssätt för att fånga och upp det som hände på de olika förskolorna och lyssna på vad personalen funderade på. Då bestämde vi oss för att det på varje förskola skulle finnas hälsoagenter bland personalen som kunde känna av stämningen och hjälpa till att driva ett främjande hälsoarbetet i stort och smått, Ingela Söderholm som är rektor för Hällbacken och Bensby förskola.


Välbefinnande skapar motståndskraft

De började arbeta med vad som kallas för resilience — motståndskraft — tillsammans med Lillemor Östman som är utvecklingsledare inom hälsa på Barn- och utbildningsförvaltningen, och ville bygga upp personalens mentala styrka för att också förebygga ohälsa.

– Vi får hjälp av Lillemor med det. Att välja och hur man kan tänka. På så sätt kan man påverka mer. Det är svårt att påverka en annan människa, men jag kan påverka mitt eget sätt att tänka genom att jobba med mig själv, Gabriella Törnberg

Lillemor Östman hjälpte dem med att lägga upp ett koncept. Det finlandssvenska universitetet Åbo akademi utvärderar hur insatserna påverkar personalens välbefinnande innan och efter projektet. Två magisterstudenter vid Åbo Akademi intervjuar personalen och resultatet kommer att presenteras i två magisteruppsatser och i forskningsartiklar.

– När man arbetar med ökat välbefinnande och ökad hälsa försöker man använda metoder som är enkla att använda och ta till sig, till exempel att föra en tacksamhetsdagbok. Forskning visar att välbefinnandet kan öka genom en sådan enkel sak som att medvetet reflektera över tacksamhet, bland annat stärks relationer människor emellan, kreativiteten ökar, stress minskar, ens upplevda psykiska hälsan förbättras med mera, berättar Lillemor Östman.

Lillemor visar upp styrkekort

Lillemor Östman som arbetar som utvecklingsledare inom hälsa visar upp olika styrkekort man kan arbeta med för att hitta styrkor hos sig själv och sina medarbetare.


Att hitta sina styrkor ger glädje

På varje förskola har finns det några hälsoagenter, som tillsammans med övriga medarbetare har deltagit i seminarier om hälsa och välbefinnande. Kerstin Löfgren och Sandra Nyström är två förskollärare som är utsedda till hälsoagenter på sin förskola. Det finns numera två hälsoagenter på varje förskola.

– Vi piffar till tillvaron lite, och har haft hälsobingo och har till exempel en månad när vi ska utmana varandra med julkalender. De kan också komma till oss om de känner något, för frågorna kommer mer till oss istället för att direkt vända sig till rektorerna, fortsätter Kerstin Löfström från Vintergatans förskola.

En styrkekalender som personalen gjorde till julen 2022

Personalen på förskolorna gjorde en Styrkeadventskalender inför julen 2022.


Det är viktigt att övningarna inte ses som något som ytterligare späder på arbetsbelastningen.

– Det är enkla konkreta och inspirerande övningar som inte ska få ta så mycket tid på tilll exempel planeringsmöten. Det ska vara roligt och inte kännas som en börda, menar Sandra Nyström.

Efter att ha arbetat med att hitta sina egna styrkor och identifierat dem hos andra upptäckte det att de hade mer roligt i arbetslaget, och började skämta om sina egna och andras styrkor.

– Vi har börjat skämta också i arbetslaget mer. ”Men du som är så modig kan väl hämta det där" kan vi säga. Vi har fortsatt ha roligt med det nästan varje dag, säger Kerstin Löfgren.

FAKTA Så kan du hitta dina styrkor

  • Gör VIA-testet Länk till annan webbplats. så får du reda på vilka dina fem främsta styrkor är.
  • När du identifierat dina styrkor, kan du också använda dem när du möter motgångar i livet. Det skapar motståndskraft. Har du nyfikenhet som en av dina styrkor, kanske du börjar sätta dig in i nya saker för att hantera motgångar i livet.

Forskning visar att de faktorer som påverkar människor välbefinnande är:

  • Hur man känner glädje och är tillfreds
  • Hur engagerad man är i olika aktiviteter
  • Att man har rika sociala relationer eftersom människor mår bättre tillsammans med andra
  • Att man känner att livet är meningsfullt och också att lyckas med saker

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Camilla Hermansson

Logotyp