Inspiration för framtiden på Vuxenutbildningens öppet hus

Idag har blivande elever chansen att inspireras till vad de vill göra i framtiden under öppet hus på Vuxenutbildningen. På plats finns lärare och studie- och yrkesvägledare från Vuxenutbildningen, men också olika privata utbildningsanordnare som Astar, Hermods och Yrkesakademin.

– Det är väldigt roligt när vi kan ha öppet hus tillsammans med de privata utbildningsanordnarna som samverkar med Vuxenutbildningen. Det visar på vilken bredd av utbildningar som går att söka här och vilka framtidsmöjligheter som erbjuds där det finns gott om jobb, säger Christoffer Brännström, enhetschef på Vuxenutbildningen.

En ständig ström av blivande elever besöker öppet hus på Vuxenutbilding där även Hermods, Astar och Yrkesakademin finns på plats.

Det finns över 25 yrkesutbildningar på Vuxenutbildningen och flera sker i samverkan med privata utbildningsanordnare. Ett exempel är yrkesutbildningen Lastbilsförare. Eleverna ansöker via Vuxenutbildningen och sedan genomförs utbildningen i samverkan med Yrkesakademin.

– Vi hoppas kunna inspirera besökarna som kommit hit att börja studera på någon av de utbildningar vi erbjuder under hela Vuxenutbildningens paraply. Vi har utöver våra egna lärare och andra utbildningsanordnare även studie- och yrkesvägledare på plats. De kan svara på de flesta frågor kring utbildningar och hur det fungerar, säger Christoffer Brännström, enhetschef på Vuxenutbildningen.

Öka blivande elevers kännedom om utbildningar

På vuxenutbildningen pågår ett utvecklingsarbete inom studie- och yrkesvägledning; Vägledning som hela skolans ansvar. Arbetet ska kvalitetssäkra att de blivande elevernas kännedom om vilka utbildningsmöjligheter som finns, men även att studie- och yrkesvägledning blir en given part i arbetet med kompetensförsörjningen i länet.

En del av utvecklingsarbetet är att anordna olika aktiviteter för att locka och informera blivande elever om vad Vuxenutbildningen har att erbjuda.

– Vuxenutbildningen har fått ett uppdrag att utgöra en bas för den nationella och regionala kompetensförsörjningen till arbetslivet och Norrbotten står inför stora kompetensförsörjningsutmaningar. Företag kommer till oss när det är i behov av en viss kompetens och vi kan då skräddarsy en utbildning för dem. Det är utbildningar som ger elever mycket stora möjligheterna till jobb direkt efter studierna, säger Christoffer Brännström, enhetschef på Vuxenutbildningen.

 

Öppet hus Vuxenutbildningen Luleå

FAKTA

  • Läs mer om Vuxenutbildningen i Luleå på www.lulea.se/vuxenutbildningen
  • På Vuxenutbildingen kan du även läsa upp dina gymnasiebetyg.
  • Vuxenutbildingen tar fram utbildingar inom branscher som är i stort behov av personal.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Sara Ruthberg

Logotyp