Klimatsmart och närodlat på menyn när Luleås skolkockar möts på inspirationsdag

När eleverna är hemma och njuter av sitt höstlov, passar personalen inom skolmåltiderna på att sätta sig i skolbänken. Eller snarare ställer sig framför grytorna i köket. ”Vi hoppas att dagen ska ge inspiration och bygga broar mellan varandra”, säger måltidschef Hans-Erik Karlsson.

Skolköken i Luleå kommun har under några år arbetat med en klimatsmart måltidsresa. I dag lagas inte maten längre i centralkök utan på skolorna i nära dialog med eleverna. När kommunens måltidspersonal samlades till kursdag var det bland annat för att laga mat på klimatsmarta och närproducerade råvaror, träffas mellan arbetsplatserna och få en nytändning i jobbet.

Tobias Ellström, Jens Drugge, Niklas Nordström och Hans-Erik Karlsson höll i kursdagen för Luleås skolkockar under höstlovet.

Tobias Ellström, Jens Drugge, Niklas Nordström och Hans-Erik Karlsson höll i kursdagen för Luleås skolkockar under höstlovet.

Enhetscheferna Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge bjöd in till inspirationsdag för all personal och såg dessutom till att bjuda in kollegor från Karlstad att ge dagen en extra skjuts.

– Vi har 160 medarbetare med en enorm kompetens och den vill vi kunna ta tillvara på. Det är viktig med en sådan här dag för att låta sig inspireras, och bygga upp ett lag även om vi i vardagen är spridda på olika platser, säger Hans-Erik Karlsson.

Ett mål är att minska klimatavtrycket genom att öka mängden grönsaker i maten och minska svinnet. Det handlar också om att minska mängden kött och det kött som serveras ska vara av bra kvalitet, gärna vilt och naturbeteskött som produceras lokalt. Luleå kommuns skolor är på god väg.

– Vi behöver minska nötköttet och laga mat med lägre klimatavtryck. Därför jobbar vi även med de småskaliga lokala jordbruken när vi köper in grönsaker. Vi jobbar mycket med proportioner så att vi har hälften rotsaker exempelvis när vi gör köttfärsbiffar. Man måste jobba nära eleverna, lasagne exempelvis kan man göra utan kött utan att det blir någon skillnad på smaken. Eller tacos på gulärtor som barnen äter lika gärna som tacos på nötfärs. Det gäller att hitta igenkänningsrätter, säger Jens Drugge.

Buffén står uppdukad efter matlagningskurs för Luleås skolkockar.

Matlagningskursen resulterade i en buffé med mat av närproducerade och klimatsmarta råvaror.

I våras var måltidscheferna Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge på studiebesök i Karlstad där de fick ta del av hur de jobbar med att laga mat med lägre klimatavtryck och öka kompetensen bland anställda i skolköken. Resan inspirerade vilket ledde till att Karlstadkockarna Niklas Nordström och Tobias Ellström bjöds in till Luleå för att även inspirera personalen på plats.

Niklas Nordström som är köksansvarig på en skola med barn från förskola till sjätteklass konstaterar att den här typen av inspirationsdagar är jätteviktiga för att samla och inspireras kollegor emellan.

– Drömmen hade varit att man hade haft en eller två dagar där alla kan samlas, inspireras av varandra och laga mat tillsammans, och se personen bakom arbetsrollen.

Att laga mat på klimatsmarta råvaror och använda eventuella rester till nya rätter är två viktiga faktorer.

– Exempelvis bakar vi allt bröd själva. Innan vi började göra lade vi 15 000 kronor per månad på bröd, nu bakar vi allt bröd själva för 5 000 kronor per månad och får ett bröd som både är bättre och nyttigare med färre ingredienser än köpebrödet, då vi dessutom kan styra näringsinnehållet genom att lägga i exempelvis morötter eller överbliven gröt, säger Niklas Nordström.

Jens Drugge och Jocelyn Lindqvist

Joselyn Lindqvist är nöjd av dagen som hon tycker varit både lärorik och inspirerande. Här tillsammans med måltidschef Jens Drugge.

Luleås skolkockar var nöjda med dagen. Jocelyn Lindqvist jobbar som kock på Örnen och har precis tagit ut sin potatistortilla ur ugnen.

– Det är roligt och intressant och man lär sig mycket av varandra. Jag kommer Asien och lagar gärna den typen av mat till eleverna. De tycker speciellt mycket om en nudelrätt med mycket grönsaker och kryddor, säger hon.

Jeanette  Eriksson, kock Råneåskolan

Jeanette Eriksson har jobbat som kock i Råneå i många år. "Även om det är samma jobb så förändras det hela tiden, jag och mina kollegor inspireras mycket av varandra", säger hon.

Jeanette Eriksson från Råneåskolan har jobbat i skolkök i närmare 25 år och stortrivs.

– Även om det är samma jobb så förändras det hela tiden. När jag började jobba lagade vi mycket mat från grunden, sedan kom en period med mycket halvfabrikat och nu är vi tillbaka till att laga allt mer mat från grunden igen. Jag har två nya kollegor på mitt jobb och vi inspireras också mycket av varandra, säger hon.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Jeanette Bergström

Logotyp