Enhetscheferna Hans-Erik Karlsson och Jens Drugge bjöd in till inspirationsdag för all personal och såg dessutom till att bjuda in kollegor från Karlstad att ge dagen en extra skjuts.
– Vi har 160 medarbetare med en enorm kompetens och den vill vi kunna ta tillvara på. Det är viktig med en sådan här dag för att låta sig inspireras, och bygga upp ett lag även om vi i vardagen är spridda på olika platser, säger Hans-Erik Karlsson.
Ett mål är att minska klimatavtrycket genom att öka mängden grönsaker i maten och minska svinnet. Det handlar också om att minska mängden kött och det kött som serveras ska vara av bra kvalitet, gärna vilt och naturbeteskött som produceras lokalt. Luleå kommuns skolor är på god väg.
– Vi behöver minska nötköttet och laga mat med lägre klimatavtryck. Därför jobbar vi även med de småskaliga lokala jordbruken när vi köper in grönsaker. Vi jobbar mycket med proportioner så att vi har hälften rotsaker exempelvis när vi gör köttfärsbiffar. Man måste jobba nära eleverna, lasagne exempelvis kan man göra utan kött utan att det blir någon skillnad på smaken. Eller tacos på gulärtor som barnen äter lika gärna som tacos på nötfärs. Det gäller att hitta igenkänningsrätter, säger Jens Drugge.