Kommunen på seminarium med Prins Daniel – så ska unga få en meningsfull fritid i Luleå

Luleå kommun deltog nyligen i ett seminarium på Kungliga slottet i Stockholm som fokuserade på betydelsen av en trygg och meningsfull fritid för barn och unga, där representanter från olika sektorer samlades för inspirerande diskussioner.

Den 26 september har det gått 100 år sedan det banbrytande dokumentet "Deklarationen om barns rättigheter" skrevs av Eglantyne Jebb, Rädda Barnens grundare, och erbjuder fem grundläggande punkter beträffande barns rättigheter. Internationella Rädda Barnen antog deklarationen och arbetade för att få NF (Nationernas Förbund) att anta den. Och det skedde också, i Genève den 26 september 1924.

Prins Daniel står framför ett podium och pratar.

Hans Kungliga Höghet Prins Daniel deltog under föregående vecka i ett seminarium med fokus på betydelsen av en trygg och meningsfull fritid för barn och unga.

 

Under förra veckan deltog representanter från Luleå kommun, Evelina Rydeker (kommunalråd) och Åsa Koski (strateg inom social hållbarhet och barns rättigheter), på ett seminarium om betydelsen av en trygg och meningsfull fritid för barn och unga, arrangerat av Kronprinsessparets Stiftelse. Till seminariet kom sakkunniga, representanter från civilsamhälle, offentlig sektor, näringsliv, skolan, ungdomar och individer som arbetar för viktiga barnrättsfrågor för att dela med sig av kunskap och ha inspirerande samtal. På plats på Kungliga slottet var också H.K.H. Prins Daniel, som välkomnade gästerna och deltog i samtalen.

Evelina Rydeker, kommunalråd och ordförande i kultur- och fritidsnämnden på Luleå kommun, inspirerades av samtalen och menar att en trygg och meningsfull fritid kan göra stor skillnad under uppväxten:

– En trygg och meningsfull fritid kan innebära rätten att delta i aktiviteter som ger glädje, utveckling och trygghet, där barn och unga känner sig inkluderade och säkra att vara sig själva, med närvarande vuxna förebilder. Det kan handla om att delta i idrott, konstnärliga aktiviteter eller naturupplevelser, där barn och unga inte bara underhålls utan också får möjlighet att utveckla nya färdigheter, upptäcka sina intressen och stärka sitt självförtroende.

– Luleå kommun genomför idag ett flertal satsningar för att stärka barn och ungas möjlighet till just en trygg och meningsfull fritid, exempelvis genom att anställa fler fritidsledare till våra fritidsgårdar, arrangera ungdomskvällar på konsthallen och nattidrott.

 

Åsa Koski sitter vid ett bord och pratar med en man i Polisuniform.

Strategen Åsa Koski (vänster) vill se fler billiga eller gratis aktiviteter i barns närområde.

 

Viktigt med tillgängliga aktiviteter

Åsa Koski trycker på tillgängligheten till billigare eller kostnadsfria aktiviteter för unga:

– Idag kostar många aktiviteter mycket pengar och de kan ligga långt bort så att barnen behöver skjuts eller hjälp att ta sig dit. Det är viktigt att det finns billiga eller gratis aktiviteter i barnens närområde för att de ska bli mer tillgängliga för alla, även för de som har mindre resurser och många gånger är det just de barnen som behöver det som mest.

Hur ska kommunen jobba framöver för att värna om detta?

– Det här handlar till syvende och sist om barns rättigheter. Alla barn, oavsett bakgrund, hemförhållanden, fysiska eller psykiska funktionsvariationer, har rätt att utvecklas och att må bra. Man har rätt till att känna sig trygg och i detta ingår en trygg och meningsfull fritid. Vi behöver jobba med detta på alla nivåer och prioritera barnen. Vi är en relativt trygg kommun med många möjligheter till en meningsfull fritid såväl inom idrott, kultur och annat. Men precis som på andra ställen så är den ojämlik. Alla får delta men alla kan inte delta – och det är där jag tror vi behöver lägga krutet.

Vad är barnkonventionen?

Om stiftelsen

  • Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel stiftelse arbetar utifrån sina stora hjärtefrågor; att motverka utanförskap och främja god hälsa för barn och unga. Stiftelsen initierar, belyser och finansierar projekt som verkar för god hälsa och stärkt gemenskap bland barn och unga i Sverige.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Josefin Högström

Foto: Jonas Borg/Kronprinsessparets Stiftelse

Logotyp