Krönika: Tolv månader, tolv olika platser

Förra året var Rebecca Klaue, en marknadsföringsstudent från Tyskland, praktikant på Luleå kommun. Under sin tid i Luleå upplevde hon den svenska kulturen och livet i Luleå. Här är hennes krönika om hennes bästa tips på utflykter i Luleå.

Det här är andra delen i en artikelserie i två delar om Rebecca Klaues upplevelser i Luleå. Sist ut är hennes tankar och tips på utflykter efter ha spenderat ett år i Luleå.

Läs mer om Rebecca Klaue och hennes tid som praktikant här. Länk till annan webbplats.

Läs del 1: Krönika: Min första midsommar här Länk till annan webbplats..

Rebecca Klaue sittandes på en sten med utsikt över Luleå

Luleå har många vackra platser.

Hur hamnade jag i Luleå? För att vara helt ärlig tog jag detta beslut genom att kolla på kartan. Jag har aldrig varit någonstans i Skandinavien och mitt mål var att bli utbytesstudent på det nordligaste universitet jag kunde hitta – Luleå tekniska universitet! Som utbytesstudent fokuserar vissa på nattliv och fest, men det kan man uppleva i andra städer också. Jag ville lära känna den svenska kulturen, uppleva årstiderna här uppe i norr och upptäcka så många vackra platser som möjligt. Vid sidan av mina studier reste jag mycket, och jag njöt också av de fina platser som Luleå har att erbjuda.

Luleå, en stad med cirka 80 000 invånare och har småstadscharm. Unga par sa till mig att det är ett bra ställe att bilda familj och under de senaste åren har flera företag startat sin verksamhet i Luleå, som arbetar för en grönare framtid.

Om du bor i Luleå är informationen i den här artikeln kanske inte ny för dig, men det kanske är roligt att få se din hemstad ifrån ett annat perspektiv. Om du precis kommit, eller planerar att komma hit, bo här, eller om du aldrig hört talas om Luleå förut – läs gärna, dela och viktigast av allt: börja drömma! Ditt nästa äventyr kanske väntar på dig här!

 

stugor vid vattnet

Skärgården kan besökas året om.

Juli - Skärgården

Först skulle jag vill jag uppmärksamma Luleås skärgård. Med cirka 1312 öar hittar du många möjligheter att tillbringa avkopplande sommardagar. Det går turbåtar, men det finns även möjlighet att ankra med egen båt. Då är du ännu mer självständig att utforska den vackra naturen i din egen takt och stanna så länge du vill. Du kan antingen campa eller hyra stugor och bara koppla av. Njuta av tystnaden och vila. 

Skärgården kan för övrigt besökas även vintertid. Om du vågar kan du kör med bilen över isen!

Augusti – Älg och renparken Cape Wild

Framme i Luleå var en av de första sakerna jag gjorde att ta den tio kilometer långa turen till parken Cape Wild. Det går det ingen offentlig buss till platsen, men det är värt cykelturen! I små grupper (två-20 personer) kan du mata och klappa älgar och renar. I en mysig koja ger ägaren en kort introduktion och berättat om älgar.

 

fågeltorn vid sjö

Fågeltornet är ett bra ställe att besöka för att antigen skåda fåglar eller grilla.

September – Naturreservatet Gammelstadsviken

Naturreservatet, som ligger alldeles intill Porsön, stadsdelen med Luleås universitet, är verkligen värt en promenad! Där finns en vandringsled på cirka sex kilometer från Porsön till UNESCO världsarvet Gammelstad, som leder runt en sjö. Om du är intresserad av fågelskådning, eller bara njuta av naturen, finns ett torn som ligger nära sjön. Du hittar även grillplatser på flera ställen (som över hela Sverige).

Oktober – Godisaffär

Godisbutiker är kanske inte unik för Luleå eftersom de finns överallt i Sverige. Men eftersom vi inte har något liknande i Tyskland och jag upplevde det här för första gången, är lösgodis-kulturen också en av mina höjdpunkter. Beväpnad med påse och slev kan du välja mellan ett brett utbud av godis och köpa så många olika godis i olika mängd du vill.

 

kyrkstugor och kyrka klädda i snö

Gammelstad är vackert året om. (fotograf: Jennie Pettersson)

November – Norrbottens museum

Mörka dagar? Ingen snö än? Ingen aning vart du ska gå? Norrbottens Museum är alltid en trevlig idé. Utan entréavgift kan du upptäcka Sveriges och Norrbottens historia, från antik korgflätning till kvinnor i Norrbottens historia, till den nuvarande konst- och musikscenen - det finns säkert något för alla. Njut av din fika och upptäck utställningarna.

December – Gammelstad 

Som nämnts tidigare, nära Luleå, hittar du UNESCO-arvet Gammelstad, som är vackert alla årstider. I det närliggande friluftsmuseet anordnas attraktioner året runt. Från en brasa (Valborg) i slutet av april, till midsommarfirande till en mysig julmarknad. Men även utan speciella attraktioner är såväl Gammelstad som Friluftsmuseet Hägnan värda ett besök!

 

vy över isbanan och Luleå

Luleås isbana är något alla borde ha på sin bucketlist. (fotograf: Helena Holm)

Januari – Kulturens hus

Detta stället måste du besöka! I denna byggnad finns förutom turistinformationen och kommunbiblioteket en restaurang med en underbar utsikt över Luleås hamn. Du kan också besöka växlande konstutställningar, samt olika evenemang, som finns på Kulturens hus hemsida. Så, om vädret inte är så samarbetsvilligt, är det här en perfekt plats att besöka!

Februari – Isbana 

Ända sedan jag var liten har mina mor- och farföräldrar berättat för mig om de kalla vintrarna i Tyskland. Hur Östersjön frös och de kunde vandrade långa sträckor över isen. Ända sedan dessa historier har en vandring över det frusna havet varit med på min bucket list. I vintras hände det äntligen: På Luleås isbana kunde jag uppfylla min barndomsdröm. Du kan utforska den 10 kilometer långa banan till fots, med släde, med skridskor, på cykel eller till och med som joggare. Och som nästan överallt i Sverige finns det även möjlighet att grilla. Prova själv!

 

vy över insidan av Teknikens hus, med en jordglob och en raket

Teknikens hus har något för alla.

Mars – Teknikens Hus 

Du hittar detta museum på Porsön, vid LTU. Det är fullt av attraktioner för människor i alla åldrar (studenter behöver inte betala en inträdesavgift!). Du kan sitta i en simulator för att köra lastbil eller flyga flygplan, eller så kan du testa AR-glasögon. I byggnaden har du en trevlig restaurang, med växlande meny.

April – Pontusbadet 

Tack vare denna inomhuspool kunde jag utföra min hobby året runt. Den stora fönstret mot hamnen skapar en känsla av frihet och att vara ute, fast man simmar i en simhall. Det finns viloplatser och en liten pool för spädbarn. Min personliga höjdpunkt: bastun, som är integrerad i området för duscharna och ingår i avgiften för poolen. Vid två olika temperaturnivåer kan du vila och koppla av efter simningen.

 

gångväg mot Södra hamnplan med utsikt över havet.

Luleå är omringat av vatten och där finns många fina platser att promenera.

Maj – Promenader längs vattnet

Om du tittar på kartan över Luleå ser du att det är omgivet av vatten. Vare sig det är längs sjöar, floder eller havet: det finns vackra stigar för promenader, jogging eller cykling. Nästan överallt finns lekplatser för barn och på många ställen har det byggts gymnastikredskap. Dessutom finns det många bänkar att vila på, njuta av utsikten eller för en picknick. Och så finns det såklart grillplatser.

Juni – Luleås centrum

Luleå är som redan nämnt en stad med småstadscharm. Ändå har du allt du behöver. I centrum kan du hitta olika restauranger och caféer, stormarknader och godisbutiker, en liten stadspark, en teater, två biografer och mycket annat. Om du är på gågatan, är tågstationen inte ens tio minuter bort, och kollektivtrafik (bussar) finns också tillgängliga. Med dessa bussar tar det bara 25 minuter att ta sig till flygplatsen (35 minuter från flygplatsen till universitetet).

Jag älskar att bo i Luleå! Här finns så mycket att se och göra, oavsett vilken tid på året det är, eller vilken ålder du är. Kom och se själv!

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Rebecca Klaue

Logotyp