Yrkeselever går direkt till jobb
Ellinor Bäckström Larsson är rektor på yrkesprogrammen Barn- och fritid, Försäljning- och service samt Hotell- och turismprogrammet.
– Eleverna är en viktig nyckel i den expansion vi ser i Norrbotten och det känner de av. Vi har vässat våra yrkesutbildningar genom tätare samarbete mellan skola och näringsliv och det här är bara början. Nu och i framtiden måste vi gå ”hand i hand”.
Förutom goda studieresultat pekar Bäckström Larsson på att elever från många yrkesprogram går direkt till anställning.
– Det är ett kvitto på högkvalitativ utbildning och resultatet av behöriga lärare och yrkesskickliga handledare under elevernas arbetsplatsförlagda lärande, APL.
Matlådor och särskilt stöd
Eleverna som tog studenten våren 2022 har fått hela sin gymnasietid färgad av pandemin. Skolan har växlat mellan skolförlagd, ”vanlig” utbildning, 100-procentig fjärrundervisning och delvis fjärrundervisning.
– De fina resultaten är ett kvitto på att vi gjorde rätt och hittade nycklar för att stötta eleverna ända in i mål, säger Eva Lindbäck.
Exempelvis fick elever i behov av stöd komma till skolan när övriga kamrater hade fjärrundervisning. Skolan kunde också tillfälligt anställa extra lärarresurser i vissa ämnen. Lärstudior höll extraöppet under lov. Elevhälsan tog kontakt med elever som behövde någon att prata med under fjärrundervisningstiden. I samarbete med Måltidsservice kunde skolan även erbjuda avhämtning av luncher för elever i hemstudier.
Lärdomar från pandemin
Nu hoppas Luleå gymnasieskola på att slippa nya restriktioner framöver och fortsatt ”skola i skolan”. Beredskap för eventuella nya pandemier finns.
– Det är den viktigaste lärdomen vi tar med oss – att alla vi som jobbar i Luleå gymnasieskola är flexibla och uppfinningsrika, avslutar Eva Lindbäck.