Luleås modernaste boende slår upp portarna

Avancerad teknik, avdelning för finska/meänkieli och trivsam inredning utmärker kommunens nybyggda vård- och omsorgsboende på Kronan. I mars startar inflyttningen.

Den så kallade välfärdstekniken* gör stora framsteg. Något som kommer att märkas på Kronans vård- och omsorgsboende, där modern teknologi kontinuerligt kommer att testas.

I mars startar inflyttningen till Kronans vård- och omsorgsboende. Arkitekturen tar tillvara på den fina omgivningen genom stora fönsterpartier och inglasade balkonger, vilket också bidrar till en ljus och hemtrevlig atmosfär inomhus.

Testplats för modern teknik

Exempel på teknik som kommer att testas är trygghetskameror som visar om någon har ramlat. Eller modern spelterapi med monitorer. Det nya boendet ska följa utvecklingen för att välja de bästa alternativen. Om resultaten är bra, kan de sedan införas på alla kommunens vård- och omsorgsboenden.

Avdelning för minoritetsspråk

Det är också det första boende i kommunen som har en hel avdelning med personal som behärskar finska och meänkieli. Detta för att öka tryggheten och trivseln för brukare med dessa språk som modersmål. De som flyttar in kommer från något av kommunens boenden på Lulsundet, Antnäs, Örnens A- och C-hus eller Hertsögården. Dessa boenden stängs och verksamheterna med personal flyttas till Kronan. Där kommer de till stor del att jobba med samma vårdtagare som de gjort tidigare.

Lugn och trygg inflyttning

Katarina Välimaa är ansvarig för logistiken kring inflyttningen till de 126 lägenheterna.

– Det är viktigt att de äldre upplever flytten så smidig och lugn som möjligt. Därför begränsar vi antalet inflyttningar till sju per dag under mars månad, säger hon.

Ombonat och hemtrevligt

Arkitekturen tar fasta på de fina omgivningarna. Alla korridorer har stora fönster med fin utsikt. Överlag är lokalerna ljusa i både material och inredning.

– Det känns ombonat och hemtrevligt, tycker Katarina Välimaa, som tillsammans med en inredningskonsult gjort urvalet av textilier och möbler.

*Välfärdsteknik är digital teknik som gör att en person som löper risk att få en funktionsnedsättning kan behålla eller öka sin trygghet, aktivitet, delaktighet och självständighet.

I entréplan finns stora umgängesytor med elektrisk eldstad. Här finns också utrymmen för café och dagverksamhet, som kommer att starta i ett senare skede.

Katarina Välimaa väntar på att inflyttningen till de 126 lägenheterna drar igång i mars.
– Vi kommer endast att ta emot sju inflyttare per dag för att skapa så lite oro och störningar som möjligt för de äldre, säger hon.

Inglasade balkonger med gott om utrymme för att dra ut både rullstolar och sängar.

I lägenheterna finns en säng och en köksdel. Resten av inredningen står de boende själva för.

På markplan finns bastu och relaxavdelning för de boende.

FAKTA om Kronans vård- och omsorgsboende

  • Antal lägenheter: 144 st (inflyttning till 126 i första skedet).
  • Markplan: Café, mötesplats,konferens, aktivitetsrum, lokal förkommande dagverksamhet (startasupp i ett senare skede), bastu, relax och personalutrymmen.
  • Avdelningarna ligger på plan 2–5.
  • Antal avdelningar: 16 st (14 startas upp nu), 9 lägenheter/avd.
  • Plan 3: Avdelning för finska och meänkieli.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp