Luleåborna återbrukar allt mer - Lumire ser gärna fler aktörer

Luleå Miljöresurs (Lumires) anläggning på Risslan med återvinningscentral och återbruksbutik har nu varit öppet i snart två år. Har Luleåborna hittat dit efter flytten från Kronan och vad tycker de om den nya anläggningen? Vilka trender ser Lumire i hur Luleåborna återbrukar och hur kan en tänka för att konsumera mer hållbart?

I artikelserien om hur Luleå kommun arbetar för att minska sin klimatpåverkan har det tidigare tagits upp åtgärder inom områdena transporter, byggnader, fysisk planering och energi. I den här artikeln besöks Risslan återvinningscentral och återbruksbutiken Hållbarhetshuset när det är dags att titta på det viktiga området konsumtion.

Per Ekervhen, VD och Evelyn Lindgren, teamledare på Lumire

Per Ekervhen, VD och Evelyn Lindgren, teamledare på Lumire

Svenskar konsumerar som om det fanns 4,2 jordklot och har använt slut på vår del av jordens resurser redan i april varje år enligt Världsnaturfondens årliga rapport. Resten av året tar vi helt enkelt resurser från djur, natur och människor i andra delar av världen och faktiskt också från våra egna barn och barnbarn. Vi i Sverige är några av de värsta i klassen när det gäller överkonsumtion som bidrar till klimatförändringar, förorenade hav och vattendrag, utrotning av växter och djur och nedhuggna skogar.

I Sverige är det genomsnittliga utsläppet av koldioxid åtta ton per år och person om hela vår konsumtion räknas in. Redan till 2030 måste utsläppen minskas globalt till cirka 2,5 ton per person och år för att klara Parisavtalets mål. På lite längre sikt måste utsläppen komma under 0,7 ton. Ett stort problem är att utsläppen från vår konsumtion inte har räknats med tidigare vilket beror på att två tredjedelar av svenskarnas konsumtionsutsläpp sker i låglöneländer där många kläder och prylar som köps tillverkas. Därför ser Sveriges utsläpp lägre ut än det egentligen är och utsläppen från större delen av svenskarnas shopping omfattas inte av våra inhemska klimatpolitiska åtgärder.

Svenskar behöver alltså börja tänka på hur mycket och på vad vi konsumerar. Vi behöver ta hand om de kläder, skor, möbler och prylar vi redan har i stället för att oavbrutet köpa nytt. Gå på second hand i första hand eller låna, byta eller dela kläder och prylar med släkt och vänner.

Men det är inte bara ens personliga ansvar att minska sin konsumtion. Samhället måste också se till att produkter och prylar som produceras designas på ett sätt som är resurssnålt, att de håller längre och kan repareras, återbrukas och till sist materialåtervinnas. Vi behöver få samhället att premiera begagnat framför nytt, att reparera framför att slänga och att hyra och låna i stället för att alla ska äga alla prylar själv.

Möjliggör återbruk och återvinning i Luleå

Luleå Miljöresurs AB, bolaget i Luleå kommunkoncern som ansvarar för återbruk, återvinning och hantering av avfall i Luleå, bidrar tillsammans med en rad aktörer till ett ökat återbrukande och en mer cirkulär ekonomi i Luleå.

Lumire ansvarar för insamling och återvinning av avfall och erbjuder också återvinningscentraler dit Luleåbbor kan komma med sitt avfall sorterat i olika fraktioner så att det går att återvinna på ett bra sätt.

När återvinningscentralen på Kronan blev tvungen att flytta på grund av bostadsexpansionen på Kronan-området så planerades och byggdes det en helt ny återvinningscentral på området Notviksstan i Luleå. Anläggningen, vid namn Risslan, öppnade för snart två år sedan och generellt verkar luleborna nöjda med den nya anläggningen för inlämning av material till återvinning och återbruk.

– Kundåterkopplingen vi får är att de flesta är riktigt nöjda, många tycker det är ett stort lyft jämfört med Kronan, berättar Per Ekervhen, VD på Lumire. Vi har haft en stor ökning av besökare jämfört med på Kronan, det är fler lulebor som hittar hit nu. Rampen är större men framför allt fungerar logistiken bättre vilket gör att det mycket sällan bildas köer, det flyter på och det går smidigt att lämna av sina grejer.

– Det är ju lite så vi har planerat och byggt, fortsätter Per Ekervhen. Om det är en lugn och bra känsla på anläggningen så gör det att vi sorterar mer rätt än i en stressig och rörig miljö.

Per Ekervhen, VD och Evelyn Lindberg, teamledare på Lumire uppe på rampen på Risslan, med Hållbarhetshuset i bakgrunden.

Per Ekervhen, VD och Evelyn Lindberg, teamledare på Lumire uppe på rampen på Risslan, med Hållbarhetshuset i bakgrunden.

Nytt hållbarhetshus

Även återbruksmarknaden har fått nya lokaler. Hållbarhetshuset kallas det och är ett nybyggt hus med spännande arkitektur.

– Själva huset i sig skapar nyfikenhet, det är en fin känsla när man kommer in i butiken, högt i tak, mycket fönster, mycket trä och naturliga material, många som kommer hit och strosar runt bara för att de gillar byggnaden. Vår ambition är att det ska vara en fin butik, det ska vara välfyllt och bra sorterat.

Per Ekervhen berättar att det är stor efterfrågan på återbrukat och lulebor kommer med olika önskemål om fler områden för återbruk. De tittar på vad som är möjligt och genomför en del. De hade en begränsad yta att bygga på så Hållbarhetshuset är på 600 m2, det är en stor lokal, men de hade kunnat ha det dubbla utan problem eftersom det kommer in så många grejer.

– Det är lite andra öppettider än på Kronan, berättar Evelyn Lindgren, teamledare på Hållbarhetshuset med ansvar även för Returpunkt centrum och Secondhandbutiken Samlat i centrala Luleå. Vår ambition är att kunna ha öppet så många dagar som möjligt dagtid och även på helger i viss mån för att fler ska kunna komma hit än om vi bara hade haft öppet under dagtid på vardagar.

Lumire hade inte den här typen av verksamhet tidigare, butiksverksamhet med försäljning, det var tidigare Arbetsmarknadsförvaltningen på Luleå kommun som ansvarade för den men vid flytten från Kronan så tog Lumire över. Så även om de nu hållit i gång i snart två år så är vi de fortfarande i en inlärningsfas enligt Per Ekervhen.

– I nuläget har vi öppet varannan dag vilket gör att vi kan jobba med att fylla på varannan dag så butiken alltid ska upplevas som välfylld, berättar Evelyn Lindgren. Det är ju inte vi som styr vad som kommer in men vi försöker tillgängliggöra möjligheten till återbruk så bra vi kan. Och det är ju väldigt bra att det går att lämna in till återbruk på samma ställe som man kan handla återbrukade prylar man är i behov av.

Lumire ser gärna att fler aktörer etablerar sig inom återbrukssektorn i Luleå

– Vi på Lumire har i uppdrag att bidra till beteendeförändringar kring konsumtion. Vi samarbetar därför också med en mängd olika aktörer för att allt som kommer in ska användas på bästa sätt, berättar Per. Vi skickar till exempel alla sorters fritidsutrustning till Fritidsbanken som de i sin tur lånar ut gratis på ett par olika ställen i kommunen. Vi levererar textil och material till slöjden i Luleås skolor. Musikinstrument skickar vi till Kulturskolan. Vi bidrar med återbruk vid olika akuta behov till exempel när det snabbt skulle ordnas boende för de som flytt från Ukraina.

Efterfrågan på återbruk ökar i Luleå, Lumire får önskemål om fler typer av återbruk och längre öppettider men har begränsade ytor och resurser.

– Som det är nu har vi inte allt som efterfrågas men vi tittar på ytterligare områden, berättar Per vidare. Det handlar mycket om lagring, det kräver stora ytor att lagra säsongsbundna prylar och det har vi inte tillräckligt. Vi tittar på om vi kan använda och lagra på andra anläggningar, kanske samarbeta med eventuella partners som vill vara en del av återbruks- och återvinningsmarknaden i Luleå, vi är öppna för fler samarbeten. Vi vill också att fler aktörer etablerar sig inom återbruk i Luleå.

Det är ett enormt in- och utflöde av fina och fullt fungerande möbler, prylar, kläder med mera på Risslan, något som Lumire så klart ser positivt på.

– Men förutom att jobba med återbruk så behöver vi faktiskt också minska vår konsumtion i stort, säger Per och Evelyn fyller på:

– Kanske våga reflektera över sin konsumtion. Vad är det för behov jag fyller med att konsumera? Kan jag fylla det på något annat sätt? Jag har själv handlat väldigt mycket second hand, vilket ju är bra, men då ändå fortsatt i samma konsumtionsmönster. Det kanske är dags att våga känna efter om man verkligen behöver fem olika blå skålar eller om det är något annat man kan göra för sig själv för att må bra?

Att tänka på innan du handlar något nytt:

  • Reparera dina saker i stället för att slänga och köpa nytt
  • Låna sport- och fritidsutrustning gratis på Fritidsbanken
  • Förhala ditt köpbeslut, genom att sova på saken kan du minska spontanköpen
  • Köp kvalitet i stället för kvantitet
  • Handla second hand i första hand
  • Låna - byta - dela kläder/prylar med släkt, vänner och grannar

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Lena Hedberg

Logotyp