- Utse en ansvarig för majbrasan
En ansvarig person ska utses för varje brasa som ansvarar för att majbrasan och grilleldar inte sprider sig och orsakar annan brand än vad de är avsedda för. Det är också den ansvariges ansvar att se till att brasan är ordentligt släckt och att platsen är uppstädad innan den lämnas.
- Hitta en lämplig plats
Innan ni börjar bygga upp majbrasan gäller det att hitta en lämplig plats. Markägarens tillstånd krävs alltid. Hitta en plats där elden inte har möjlighet att sprida sig till närliggande byggnader, avståndet bör vara minst 25–50 meter beroende på hur stor brasan är. Tänk också på att röken kan orskaka besvär hos de som bor i närheten.
Titta uppåt – majbrasor får inte anläggas i närheten av el- eller telefonledningar. Titta också nedåt – plocka bort allt brännbart runt majbrasans kant. Gärna ett avstånd på minst 15 meter. Tänk på att gräs är väldigt lättantändligt. Även om det är blött när brasan tänds så torkar det snabbt upp.
- Elda bara trädgårdsavfall och ved
Bålet får endast innehålla trädgårdsavfall, alltså grenar och kvistar med mera, och ved. Det är inte tillåtet att elda annat avfall som hushållsavfall, byggspill, impregnerat eller målat virke, spillolja, däck, möbler och liknande. Dessa material orsakar giftiga och miljöfarliga utsläpp som inte är bra varken för miljön eller för de som kommer och vill fira in våren vid majbrasan.
- Tänd brasan med miljövänligt material
Tänd brasan med till exempel tändpapper, träull eller annat fibröst material. Använd aldrig bensin för att tända eftersom den förångas snabbt och då bensingaserna antänds kan branden få ett explosionsartat förlopp. Det är mycket farligt att slänga på bensin eller andra lättflyktiga brännbara vätskor, till exempel tändvätska i öppen eld.
- Ha släckutrustning på plats
Lämplig släckutrustning ska finnas tillgänglig, till exempel strilkannor eller hinkar med vatten och krattor.
Tänk på igelkottarna
Tänk på att för igelkotten är Valborg den farligaste dagen på hela året. När temperaturen kryper över + 9 grader så kan igelkotten vakna. Om temperaturen sjunker igen, som under kalla vårnätter, går igelkotten ofta tillbaka och lägger sig för att sova en stund till. Gärna i en rishög där den får vara ifred.
Innan du eldar bör du se till att det inte gömmer sig en igelkott under rishögen. Lasta gärna om eller flytta din rishög. Om det inte går, lyft upp och kolla så noga du kan under riset.
Anmäla eldning?
Tidigare har det funnits krav på att anmäla alla eldningar till SOS Alarm. Det behöver du inte längre göra, men du kan få instruktioner och råd genom att ringa 0920-22 17 10.
Det är viktigt att din eld eller majbrasa inte kan uppfattas som en skogs- eller byggnadsbrand. Meddela gärna grannar om du tänker elda så att ingen larmar i onödan.
Observera att det sedan 2003 råder eldningsförbud i Gammelstads kyrkstad.
Tillstånd
Ert valborgsmässofirande kan medföra att ni behöver söka tillstånd hos Polisen för antingen allmän sammankomst Länk till annan webbplats. eller offentlig tillställning
Länk till annan webbplats.. Läs mer om detta på Polisens hemsida.