Internationellt utbyte ska stärka den pedagogiska kvaliteten

För att stärka den pedagogiska kvaliteten och skapa nätverk mellan skolor i Europa deltar förskolan i Luleå i ett utbytesprojekt. Utbytet ska även främja inkludering, hållbarhet och digitalt lärande.

Linda, Lotta och Ida-Sofia som är förskollärare och åkte på jobbskuggning i Italien

Linda, Lotta och Ida-Sofiam, förskollärare och pedagogistor på jobbskuggning i Italien

Under vårterminen 2024 deltog tre förskollärare från Luleå kommun i ett Erasmus+-finansierat utbyte i norra Italien. Värd för besöket var Istituto Comprensivo di Montecchio Emilia, en organisation som inspireras av Reggio Emilia-filosofin och där hela samhället samverkar för barns rätt till utbildning.

Besöket skedde inom ramen för job shadowing och bjöd på ett intensivt program med fokus på estetiska lärmiljöer, dokumentation, ateljéarbete och utomhuspedagogik. Programmet innehöll även studiebesök på det internationellt kända Malaguzzi-centret i Reggio Emilia och biblioteket i Cavriago. Linda Englund och Ida-Sofia Rova, två av deltagarna säger:

– Vi har fått syn på oss själva genom deras ögon. Vi bygger vänskap och broar av perspektiv, med förståelse för både likheter och olikheter.

Pedagoger som utforskar material och lärmiljöer på sitt studiebesök

Ida-Sofia Rova och Lotta Stenlund utforskar material och lärmiljöer i di Montecchio Emilia.

I april var det dags för italienskt besök i Luleå. Utbytet organiserades i samverkan mellan förskola och grundskola med syftet att visa upp Luleå kommuns helhetsidé kring barn och ungas lärande. Ulrika Almqvist, utvecklare inom förskolan, berättar att det som presenterades gick längre än en allmän inblick i det svenska skolsystemet – fokus låg på Luleås specifika sätt att arbeta med samverkan, tillgänglighet och kreativa lärmiljöer.

– Vi ville särskilt lyfta fram hur kommunen organiserar pedagogiska nätverk och kollegialt lärande. Betydelsen av inkluderande arbetssätt, till exempel i flerspråkiga förskolor och resurscentrum för barn i behov av stöd, samt hur estetiska lärprocesser används som en integrerad del av utbildningen – i både förskola, skola och kulturskola.

Representanter från Luleå och Italien som möttes i Luleå på ett återbesök

Från vänster: Annica Backman, Ida -Sofia Rova, Elena Maioli Orsola, Donata Crisci, Erica Bertolini, Ulrika Almqvist, Annica Backman, och längst fram Linda Englund.

Besöksprogrammet gav deltagarna från Italien möjlighet att fördjupa sig i hur Luleå bygger ett system där varje barn möts av en tillgänglig, kreativ och sammanhängande lärmiljö.

Några höjdpunkter från veckan i Luleå var presentation av det svenska skolsystemet och Luleå kommuns utbildningsorganisation, workshop på Kreativt kompetenscentrum om nätverkande och kollegialt lärande, samt besök på Kulturskolan, Tallkronanskolan, Spira förskola, Östra skolan och flerspråkiga Charlottendahls förskola.

– Erfarenheterna från båda utbytena har gett upphov till nya frågor, idéer och vänskapsband. Flera deltagare beskrev också hur de fått nya perspektiv på dokumentation, barns delaktighet och samspelet mellan estetik och pedagogik, säger Ulrika Almqvist.

Nu planeras en fortsättning på projektet för nästa Erasmus+-period, där fler förskolor och skolor i Luleå involveras i internationella utbyten och samarbeten.

FAKTA

  • Medfinansierat av Europeiska unionens Erasmus+-program.
  • Målet med projektet är att stärka den pedagogiska kvaliteten genom ömsesidigt lärande, skapa bestående nätverk mellan skolor i Europa, och främja inkludering, hållbarhet och digitalt lärande i linje med Erasmus+-programmets prioriteringar. Projektet är ett konkret exempel på hur transnationella samarbeten inom utbildning kan bidra till professionell utveckling, innovation och europeisk sammanhållning.
  • Projektet genomfördes inom ramen för Erasmus+, Europeiska unionens program för utbildning, ungdom och sport, som syftar till att främja livslångt lärande och stärka utbildningens kvalitet i Europa.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marie Larsson & Ulrika Almqvist

 

Logotyp