Miljonsatsningar på kompetensförsörjning till Arbetsmarknadsförvaltningen

Arbetsmarknadsförvaltningen har beviljats tre ESF-projekt och fått en utökad budget för att arbeta med inflyttningsverksamhet.

– Kompetensförsörjningsfråga har aldrig varit viktigare så det känns extra positivt att förvaltningen blivit beviljad medel för att kunna satsa än mer, säger Anna Broström, förvaltningschef Arbetsmarknadsförvaltningen.

– Vi står inför omfattande arbetskraftsbehov under en längre tid, inte bara här utan i hela norra Norrland. Nya etableringar och en stark arbetsmarknad gör att behoven framgent kommer att öka inom samtliga branscher, säger Anna Broström, förvaltningschef Arbetsmarknadsförvaltningen.

- Vi står inför omfattande arbetskraftsbehov under en längre tid, inte bara här utan i hela norra Norrland, säger Anna Broström, förvaltningschef Arbetsmarknadsförvaltningen.

- Att samordna och arbeta tillsammans mellan kommungränserna är viktigt för att nå en effektiv kompetensförsörjning, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Tillsammans med Bodens kommun ska Arbetsmarknadsförvaltningen med projektet Green Future Competence främja samhällsomställningen i arbetsmarknadsregionen Luleå-Boden. ESF-rådet (europeiska socialfonden) har beviljat drygt 5,4 miljoner kronor till som ska delas mellan de två kommunerna som under en lång tid utvecklat en samverkan inom olika områden. Målsättningen är att kommunerna gemensamt ska vara föregångsregion i den hållbara samhällsomställningen. För att detta ska bli möjligt krävs extraordinära insatser på relativt kort tid.

Med projektet är en målsättning att skapa en gemensam plattform och samordningsstruktur för kompetensförsörjning för att nå en effektiv kompetensförsörjningsprocess. Projektet ska även bidra till att arbetsmarknadsregionen blir ett nav för tillväxt.

– Att samordna och arbeta tillsammans mellan kommungränserna är viktigt för att nå en effektiv kompetensförsörjning. Att vår kommuns arbetsmarknadsförvaltning tillsammans med Bodens kommun fått medel att arbeta med det här projekt är viktigt för hela samhällsomställningen och jag ser stora vinster med samarbetet, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Arbete och social delaktighet

Arbetsmarknadsförvaltningen har beviljats 2,9 miljoner kronor från ESF för projektet Care-for U Norr som ska stötta ukrainare som kommit till Luleå under massflyktsdirektivet till arbete och social delaktighet.

– Kommunen har idag inget uppdrag att genomföra arbetsmarknadsinsatser för ukrainare, men vi ser ett stort behov och människor som kan och vill arbeta. Vi har därför sökt medel från ESF för att jobba med frågan, säger Anna Broström.

Förvaltningen ska genom olika insatser som kompetenskartläggning, möten med potentiella arbetsgivare, matchning och så vidare stötta ukrainare till arbete och egenförsörjning i kommunen.

– Luleå har målet att bli 100 000 invånare och behöver bli fler för att klara målet. Så det är en win-win för individen och samhället, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

Mer träffsäker och effektivare SFI

SFI (Svenska för invandrare) har ansökt och blivit beviljad 8,3 miljoner kronor från ESF för att arbeta med projektet På spåret. Projektet har som mål att förändra arbetssätt på SFI och andra delar av förvaltningen som arbetar med samma målgrupp.

– Arbetssättet behöver bli mer träffsäkert och effektivt för att nå en bättre genomströmning genom de olika insatserna som leder mot avslutad gymnasial yrkesutbildning och fast förankring på arbetsmarknaden, säger Anna Broström.

Detta kan åstadkommas genom att alla verksamheter som är delar av kedjan erbjuder vägledning och ett språkutvecklande arbetssätt som stöd och att målet är tydligt och klart, att gymnasial yrkesutbildning är vägen in på arbetsmarknaden.

1 miljon till inflyttning

Arbetsmarknadsförvaltningen har även fått en utökad ram med 1 miljoner kronor per år för att arbeta med inflyttningsverksamhet.

– Luleå kommun behöver en service för inflyttare för att inte bara få människor att flytta till Luleå men även få dem att stanna, det är avgörande för de stora kompetensförsörjningsutmaningarna vi har, säger Fredrik Hansson, kommunstyrelsens vice ordförande.

En förstudie är genomförd och nu går förvaltningen in i en fas att bygga upp en verksamhet för det och samordna kommunens alla delar som behöver bli en del av inflyttarverksamheten.

– För att få tillväxt i Luleå så måste vi locka människor till Luleå och då blir livet mellan husen otroligt viktigt. Vi måste erbjuda en helhet, inte bara ett jobb, allt annat ska också fungera för att människor ska vilja stanna kvar. Inflyttare ska känna att det finns framtidstro i Luleå, att de snabbt kommer in samhället och blir luleåbor, säger Anna Broström, förvaltningschef på Arbetsmarknadsförvaltningen.

FAKTA

  • Arbetsmarknadsförvaltningen är en förvaltning med expterer inom kompetensförsörjning.
  • Luleå och Boden samverkar i hög grad för att hitta lösningar på kompetensförsörjningsutmaningarna i arbetsmarknadsregionen.
  • Inflyttningsverksamheten är en del av kommunens stora arbete med kompetensattraktion.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Sara Ruthberg.
Bild: Luleå kommun

Logotyp