Mystiska fynden: Från Vasatiden och Romarriket

Arkivarien Thomas Åkerlund med kollegor upptäckte en gammal myntsamling i Luleå kommuns arkiv. I den andra delen av miniserien berättar han mer om fynden som fick honom att häpna.

I dag firar Sverige 500 år. Den 6 juni 2023 är det 500 år sedan Gustav Vasa blev kung. I samlingen från gamla läroverket finns mynt från den tiden.

Mynt från 1523.

I myntsamlingen finns fynd från 1523, året då Gustav Vasa blev kung, berättar Thomas Åkerlund.

– Mynten från Gustav Vasas regenttid markerar starten för oss som självständigt land. Vid denna tidpunkt struktureras Sverige från insidan och blir en stat, säger han.

Det finns också betydligt äldre mynt i samlingen.

– Det äldsta myntet är från en romersk kejsare som hette Commodus som tydligen blev mördad av sitt garde. Det är från 100-talet ungefär.

I samlingen finns ungefär 1 200 mynt, både svenska och utländska. De utländska mynten är från omkring år noll och de svenska är från medeltiden och framåt, till och med 1900-talets början. Thomas Åkerlund häpnade över fynden.

– Det är fascinerande. Man rör i någonting som nästan är 2 000 år gammalt, säger han om Commodusmyntet som visar ansiktet av kejsaren.

Samlingen är ursprungligen ett undervisningsmaterial från det gamla läroverket i Luleå.

Ta del av mer information om Luleås historia på Luleå kommuns stadsarkiv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Linda Sundström Film och bild: Sanna Kalla

Logotyp