”Närheten bybor emellan är en styrka när det kommer till beredskap”

Under måndagen den 2 december samlades byaföreningar, politiker och tjänstepersoner från Luleå kommun i Sundoms Bygdegård för Landsbygdsforum 2024.

Erika Hansson, ordförande för Luleå Skärgårdsförening, berättade om arbetet med Hindersöns beredskapsplan.

Landsbygdsforum är ett samarrangemang mellan Lule Byaforum, Landsbygdsrådet och Luleå kommun. Till forumet bjuds samtliga föreningar ur Landsbygdsrådets målgrupp in för att fördjupa sig i ett gemensamt valt ämne.

Fredrik Hansson (S), kommunalråd i Luleå kommun, deltog under kvällen:

– Landsbygdsforum skapar en mötesplats där vi får möjlighet att träffas och prata om olika frågor.

Marika Vesterberg, ordförande för Lule Byaforum:

Landsbygdsforum är viktigt för att vi får möjlighet att utbyta erfarenheter med varandra. Sen är det jätteroligt att träffas och få prata kring olika frågor.

Ulrika Lundberg (V), ordförande i infrastruktur och servicenämnden och ledamot i Landsbygdsrådet:

– Det är flera olika funktioner från kommunen som deltar på Landsbygdsforum och det för att vi på ett bra sätt ska kunna fånga upp och ta med oss de frågor och den kunskap vi får till oss.

Årets tema var beredskap, ett ämne som är högaktuellt i dagens föränderliga värld.

Anna Lindh Wikblad, kommundirektör i Luleå kommun:

– Vi befinner oss i ett annat läge än tidigare. Vi lever i en föränderlig omvärld och vi behöver ha beredskap för att kunna hantera olika typer av störningar.

– Beredskap är inte en kommunal uppgift utan en uppgift för hela samhället. Det berör varenda myndighet, varenda förening och varenda individ. Vi kommer aldrig kunna bygga ett starkt civilförsvar utan att varje invånare engagerar sig.

Kommunens uppdrag är att kunna hålla igång verksamheten oavsett störning så att exempelvis barn kan gå till skola, äldre kan få hemtjänst och biblioteken fungerar.

– Utgångspunkten för kommunens beredskapsarbete är att leda och organisera för ständig förändring.

Fr.v. Fredrik Hansson (S), Ulrika Magnusson, Marika Vesterberg och Ulrika Lundberg (V).

Fredrik Hansson lyfte fram att man på landsbygden ofta har god beredskap:

– Närheten bybor emellan är en styrka när det kommer till beredskap. Man samverkar mycket med varandra och har upparbetade nätverk som exempelvis Byaforum.

Ett gott exempel är Luleå Skärgårdsförenings arbete med en beredskapsplan för Hindersön, som ordförande Erika Hansson berättade mer om:

– Ett tips till er är att gå med i Bygdegårdarnas Riksförbund. De hjälpte oss att ta fram material för att hålla en studiecirkel som syftar till att ta fram en beredskapsplan. Vi har genomfört två träffar där vi pratade om olika kriser som kan inträffa och delade med oss av erfarenheter. Under andra mötet gick vi igenom säkerheten i byagården och gjorde en inköpslista över saker som saknades, exempelvis nödfiltar, akutväskor och visselpipor.

Under de två kvarvarande träffarna kommer deltagarna genomföra en HLR-utbildning och ha övning med brandutrustning.

Erika Hansson avslutade sin punkt med att ställa en fråga till övriga byaföreningar:

– Ska vi gemensamt ta fram ett program på vad man bör tänka på om krisen kommer till byagården? Ni får gärna kontakta mig om intresse finns.


Anna Lindh Wikblad berättade om kommunens roll och ansvar i en kris.

Mikael Andersson, räddningschef i Luleå kommun, berättade om satsningar man gjort för att öka täckningsgraden och öka förmågan att komma fram snabbare:

– Det planeras bland annat för en ny brandstation i Sörbyarna då vi identifierat att vi har sämre täckningsgrad i den södra delen av kommunen jämfört med den norra, i Råneå finns nämligen en brandstation.
Var den nya brandstationen ska placeras är ännu inte bestämt men planen är att från och med 2026 ha första insatsförmåga med två brandmän i beredskap. Brandstationen är möjligen på plats 2028.

En annan satsning är utökning av IVPA – i väntan på ambulans. Mikael Andersson lyfte även tanken på om civilinsatsperson skulle vara aktuellt i Luleå:

– Det innebär att en frivillig person, som efter kortare utbildning och praktisk övning, är redo att snabbt agera vid olika typer av händelser. Det omfattar bland annat att släcka bränder, agera vid trafikolyckor, ge första hjälpen och samverka på olycksplats.

Per-Anders Adolfsson och Petra Viklund från Lumire berättade om vatten, avlopp och avfall i kris:

– Om man blir utan vatten och inte har kommunalt vatten kan man eventuellt få stöd från Lumire beroende på vilka förutsättningar som finns. Om stora delar av kommunen drabbas behöver man prioritera de som är inom Lumires verksamhetsområde för kommunalt VA.

De tipsade även om vad du som privatperson kan tänka på för att säkra vattentillgången vid händelse av en kris.

– Se till att du har vattenförsörjning för flera dagar, mer än 7 dagar. Du kan räkna med att en vuxen person behöver 3-5 liter vatten per dygn. Förvara vattnet mörkt och så svalt som möjligt. Vatten håller generellt i två månader, därefter behöver man fylla på med nytt.

Per-Anders Adolfsson framhöll även vikten av samverkan i krisberedskap:

– Samverkan är jätteviktig i krisberedskap. Samverkan mellan kommuner, myndigheter och frivilligorganisationer men framför allt samverkan mellan människor.

Petra Viklund från Lumire berättade om vatten, avlopp och avfall i en kris.

Malin Naess, samordnare Nära Mat, och Karin Lindgren, Länsstyrelsen Norrbotten, berättade om totalförsvar och försörjningsberedskap ur ett regionalt perspektiv.

– Alla är en del av Sveriges beredskapssystem och totalförsvar.

I Norrbotten är endast 25% av maten producerad i Norrbotten. Nära Mat, som är ett samarbete mellan Region Norrbotten, Norrbottens kommuner och LRF, arbetar för att ändra på den negativa utvecklingen.

– Vi arbetar för att få mer norrbottnisk mat på tallriken. Bland annat genom åtgärder kopplat till lagringsfrågor, logistik, kompetensförsörjning, ökad produktion och konsumtion. Vi kommer även att revidera handlingsplanen till den regionala livsmedelsstrategin med exempelvis åtgärder kopplat till höjd livsmedelsberedskap.

Malin Naess tipsade även om vad var och en av oss kan göra för att bidra till att stärka livsmedelsförsörjningen i Norrbotten:

– Stötta den lokala ekonomin genom att handla lokalt. Använd din konsumentmakt och efterfråga mer norrbottniska livsmedel i din matbutik. Lagra säsongsråvaror, passa på att frysa in, torka och konservera och planera måltiderna för att minska matsvinnet.

Ulrika Magnusson, strateg i Luleå kommun, avslutade forumet med att berätta om kommunens nyligen inrättade landsbygdsgrupp. De arbetar för att tillsammans driva landsbygdsutvecklingsfrågor och vara vägen in till kommunen för invånare, föreningar och företag som har frågor gällande landsbygden.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp